Yetişkinlerin eğitim ihtiyaçları ve halk eğitimi ile ilgili farkındalık düzeylerinin belirlenmesi - Elüstü, Ayşegül (My University, 2007)
Bu araştırma, Kadıköy ilçesindeki yetişkinlerin eğitim ihtiyaçlarının ve halk eğitimi ile ilgili farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2005-2006 yılında Kadıköy ilçesinde yaşayan yetişkinlerden oransız eleman örnekleme yoluyla yapılmıştır. Katılımcı sayısı 200’ dür. Bu araştırma tarafımızdan oluşturulan (Demografik bilgiler: 6, İhtiyaç Alanları: 10, Farkındalık:18 ) 34 soruluk anket katılımcılara uygulanmıştır. Varolan demografik özellik taramalarından elde edilen veriler frekans dağılımı ve yüzdeler şeklinde özetlendikten sonra hangi grupların farkındalık düzeylerinin ne kadar olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılanların büyük bölümü eğitime ihtiyaç duymaktadır. Katılımcıların eğitim seviyesindeki farklılıkların eğitime ihtiyaç duyup duymamaları konusunda etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Yetişkinlerin yaşlarına göre ihtiyaç duydukları eğitim alanları farklılaşmaktadır. Yetişkinlerin medeni hallerine ve mesleklerine göre ihtiyaç duydukları eğitim alanları farklılaşmaktadır. Bunların yanı sıra yetişkinlerin halk eğitimi ile ilgili ve halk eğitim merkezlerinin çalışmaları, kurs çeşitleri, katılım şartları, v.b. ile ilgili konularda farkındalık düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı, Halk Eğitim Merkezlerindeki personelin, Halk Eğitimi konusundaki uzmanların yetişkinlerin ihtiyaçlarının saptanmasına yönelik çalışmalar yapmaları, bu çalışmaları özellikle bölge bölge ayırmaları önerilir. Ayrıca Halk Eğitimi kavramının ve Halk Eğitim Merkezleri’nin halka tanıtılması gerekmektedir. Bu amaçla halkla ilişkiler uzmanları ile ortak çalışmalar yapılmalı ve farkındalığın yükseltilmesi için ne tip çalışmalar yapılması gerektiği üzerinde durulmalıdır.

ABSRACT This research is organized for people residing in Kadikoy to discover the educational needs of adults and identify the level of awareness on available facilities/ services on adult education. The sampling of the research is made by random selection of adults living in Kadikoy in years 2005-2006. Total number of attendees is 200. We applied a 34-question survey prepared by us consisting of 6 questions on demographic information, 10 questions on need areas, and 18 questions on level of awareness. The level of awareness is determined for each group after scanning the existing demographic properties and summarizing the data obtained in terms of frequency distribution and percentages. The majority of participants in the survey needs education. The impact of the differences in the educational levels of participants comes out as a cause for determining the need for education. The area of educational need differs according to age, marital status and occupation of the participants. In addition, it is found out that the level of awareness of participants is low for adult education, activities of adult education centers, course offerings, qualifications to attend, and the like. National Education Ministry recommends personnel at Adult Education Centers and experts of adult education to make studies for identifying the needs of adults especially in terms of regional subdivisions. Moreover, publicizing the Adult Education subject and Adult Education Centers is requested. For this purpose, joint studies with adult education experts should be made and it should be further investigated to find out what kind of studies are needed to raise the level of awareness of adults.
Keywords: Halk Eğitimi; Yetişkin Eğitimi