Polipropilen/ cam elyaf/ etilen vinil asetat polimer kompozitinin özelliklerinin incelenmesi - Öksüz, Aktuğ (My University, 2019)
Bu çalışmada polipropilen (PP)/ cam elyaf (CE) (elyaf oranı %10- %20 ve %30) polimer kompozitine, %5, %10 ve %15 oranlarda etilen vinil asetat (EVA) ilave ederek bir karışım elde etmek ve polipropilen ile cam elyaf arasındaki adezyonu arttırmak hedeflenmiştir. Önceden kurutulmuş olan tüm malzemeler ektrüzyon işlemi ile karıştırılmıştır. Ekstrüzyon işlemi sonrasında granüller tekrar kurutulmuş ve enjeksiyon makinesinde standart test numuneleri basılmıştır. Elde edilen deney numunelerine ilgili standartlar kullanılarak mekanik ve fiziksel testler yapılmıştır. Çekme deneyi ile değişen cam elyaf ve etilen vinil asetat oranına bağlı olarak elastiklik modülü, akma mukavemeti, kopma mukavemeti ve kopma uzama değerlerindeki değişimler tespit edilmiştir. Vicat yumuşama sıcaklıkları, ısıl çarpılma sıcaklığı, erime akış indisleri, limit oksijen indisi ve nem emme miktarlarındaki değişimler standart test metotları ile belirlenmiştir. Bunların yanı sıra shore sertlik, çentikli izod darbe mukavemeti, yoğunluk, 20-40-60-80 metrede aşınma oranları ve farklı yüklerdeki sürtünme kat sayı değerleri de belirlenmiştir. Cam elyafın mikroyapı içerisindeki dağılımı ve etilen vinil asetatın bağlayıcı olarak etkisini belirlemek için taramalı elektron mikroskobisi ile kırık yüzey fotoğrafları da çekilerek mikroyapı analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar fiziksel, mekanik ve morfolojik açıdan değerlendirilip raporlanmıştır.

In this study, Ethylene vinyl acetate (EVA) (ratio 5-10-15%) was added to the polypropylene (PP) / glass fiber (CE) composite (fiber ratio 10-20 and 30%). With this method, it was aimed to increase the adhesion between polypropylene and glass fiber. All pre-dried granular materials were mixed by extrusion. After the extrusion process, the granules were dried again and standard test samples were printed on the injection machine. Mechanical and physical tests were carried out using the relevant standards. Changes in elasticity modulus, yield strength, tensile strength and elongation at break were determined by the tensile test with changing the ratio of glass fiber and ethylene vinyl acetate. Variations in vicat softening temperatures, thermal distortion temperature, melt flow indices, limit oxygen index and moisture absorption amounts were determined by standard test methods. In addition, shore hardness, notched isod impact strength, density, wear rates at 20-40-60-80 meters and friction coefficient values at different loads were also determined. Microstructure analysis was performed by scanning electron microscopy and fracture surface photographs were taken to determine whether the glass fiber was homogeneously dispersed and the effect of ethylene vinyl acetate as a binder. The results were evaluated and reported physically, mechanically and morphologically.
Keywords: Cam Elyaf; Ethylene Vinyl Acetate; Etilen Vinil Asetat; Glass Fiber; Metallurgy; Metalurji; Polipropilen; Polypropylene