Türkiye’de “Kürtçülük” (1950-1984) - Ertem, Barış (My University, 2012)
Genellikle Kürt meselesi olarak adlandırılan sorun, özellikle son 30 yıldır Türkiye’nin gündemindeki en önemli konulardan birisidir. 1980’li yılların ortalarında başlayan saldırılarla birlikte artık bölücü terör ile birlikte anılan bu sorunun 1950’li yıllara kadar uzanan yaklaşık 60 yıllık bir arka planı bulunmaktadır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra galip güçlerin Ortadoğu’daki Kürtler üzerine uyguladığı etnik politikadan payını alan Türkiye’de, 1950’li yıllardan itibaren Kürtçülük faaliyetleri başlamıştır. Bu faaliyetler, Irak’ta 1958 yılında başlayan Molla Mustafa Barzani hareketiyle hızlanmış ve 1960’lı yıllarda sol örgütler içerisinde kendine yer bularak siyasileşerek büyümüştür. 1970’li yılların ortalarından itibaren artık Kürt milliyetçisi ve bölücü bir nitelik kazanan hareket, Vietnam ve Kamboçya’daki gerilla taktiklerini benimseyerek silahlanmış ve bölücü terör eylemlerine başlamıştır. Bu sürecin bir sonucu olarak ortaya çıkan PKK Terör Örgütü, Türkiye’de 1980’li yıllardan beri kanlı terör eylemleri gerçekleştirmektedir. sorunu, Türkiye Kürtleri, Kürtçülük, Türkiye’de bölücü terör, PKK

The issue, often referred to as the Kurdish problem is one of the most important issues on the Turkey’s agenda, especially in the last 30 years. This issue dates back to the early 1950’s and has a background in nearly 60 years. Victorious powers of the World War II, have implemented an ethnic politics on the Kurds in Middle East. At the same time, “Kurdism” activities started in Turkey in 1950’s. These activities have accelerated the movement of Mullah Mustafa Barzani in Iraq, which began in 1958 and politicized left-wing organizations and grew up in the 1960’s. The Kurdism movement in Turkey, has gained the Kurdish nationalist-separatist character in the mid-70’s. Has adopted the guerilla tactics from Vietnam and Cambodia. Armed and started to the separatist terrorist acts. The PKK Terrorist Organization that emerged as a result of this process. PKK realized terrorist attacks in Turkey since the 1980’s. Kurdish question, Kurds in Turkey, Kurdism, Separatist terror in Turkey, PKK
Keywords: Kürt Sorunu; Kürtler_Türkiye; Türkiye_Kürtçülük