İlköğretim okullarındaki uygulamaların toplam kalite yönetimi anlayışına uygunluğu hakkındaki yönetici, öğretmen ve öğrenci görüşleri - Gökpınar, Efsun (My University, 2005)
Günümüzde gelişen uluslararası rekabet, iş ve yönetim anlayışı kurumları mükemmeli aramaya yöneltmiştir. Yeni anlayışın temel ayrıntı hiçbir şeye olmuş bitmiş gözü ile bakmaması, her şeyi oluş halinde kabul etmesidir. Bu arayışlar sonucunda ulaşılan noktalardan biri de TOPLAM KALİTE YÖNETİMİDİR. Eğitimde kalite için girdiler son derece önemli bir göstergedir. Girdiler, kaliteyi ortaya koyamazlar veya kaliteyi ölçemezler. Tasarım, süreçler ve çıktı uygun girdileri tanımlamaktadır. Uygun olmayan, yetersiz girdiler sistemi sınırlandırırken; uygun girdiler, sistemi maksimum düzeye çıkarır. Bir sürecin niçin varolduğunu anlamak, onu geliştirmenin ilk adımıdır. Genellikle bir örgütte sürecin amacının ne olduğu unutulur, süreç kendi haline terk edilir. Bir varoluş nedeninin ötesinde bütün süreçler, hizmet sunacağı kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için de vardır. Bu gelişmeler ışığında , araştırmada, Türkiye eğitim sisteminin içerisinde yer alan ilköğretim okullarındaki uygulamaların toplam kalite yönetimi anlayışına uygunluğu (iletişim,müşteri hizmetleri,örgüt kültürü, standartlar, takım çalışması ve etkili öğrenme boyutlarında) konusunda, sınıf ve branş öğretmenleriyle, yöneticilerin ve son sınıf öğrencilerinin görüşlerinin belirlemek ve bu görüşler arasında anlamlı farklılık olup olmadığını karşılaştırmalı olarak incelenmesini amaçlanmıştır. The international competition, business and management comprehension that has been improving, orientated the institutions to search for the “perfect”. The basic detail of the new comprehension is to perceive everything in a “process of being” instead of accepting them as completed. One of the concepts that had been reached at the end of these researches is the TOTAL QUALITY MANAGEMENT. For the quality in education, the inputs are very important indicators. Inputs are incapable to exhibit the qualification or to measure them. The design, the processes and the output define the proper inputs. The proper inputs maximize the system when the improper and insufficient inputs limit the system. To understand the cause of the existence of a process is the first step of improving it. In general, in an organization, the aim of the process is forgotten, and the process is left alone. Beyond the cause of an existence, all the processes also exist to satisfy the personal needs of the people that they will serve. In the light of these innovations, in this research, it is aimed to determine the thoughts of the class and branch teachers, managers and last class students at the topic of the appropriateness (at the degree of communication, customer services, organization culture, standards, team working and effective learning) of the application in the primary schools that exist in the Turkish education system to the comprehension of total quality management, and to inspect comparatively if there is a meaningful difference or not between these thoughts.
Keywords: Eğitim; İlk öğretim; Toplam Kalite Yönetimi, Eğitimde