Belediyelerde Muhasebe Sistemi ve Hizmet Maliyetlerinin Takibi - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Belediyeler belirli bir bölge halkının yerel ve ortak ihtiyaçlarının karşılanması amacını taşıyan, karar organı, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan tüzel kişiliklerdir. Belediyelerin görev yetki ve sorumlulukları incelendiğinde birer hizmet kuruluşu oldukları görülür. Belediyelerde, halen kullanılmakta olan hesap planı ve bu hesap planına uygun olarak oluşturulan muhasebe sistemi, bir hizmet kuruluşunun ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğundan değiştirilmesine karar verilmiştir. Mevcut hesap planı yerine, gerek uygulanması düşünülen 'Devlet Muhasebe Yönetmeliği' ve bu yönetmelikte yer alan Tekdüzen Hesap Planı, gerekse belediyeler için yürürlüğe girmesi planlanan, 'Belediye, Bağlı idare ve Birlik Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği', her ikisi de (1) no'lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde yer alan Tekdüzen Hesap Planı örnek alınarak oluşturulmuştur. Bu çalışmanın amacı, bu üç hesap planını özellikle gelir-gider hesapları açısından karşılaştırarak, muhasebenin, ilgililerin bilgi ihtiyacını karşılama görevini, etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli hesapların tespitidir.

Municipalities, as decision making authorities chosen by voters, have the objective of meeting the common and local needs of people living in a specific area. When their authorities and responsibilities are analyzed, municipalities are regarded as service organizations. Since the current chart of account and accounting system fail to meet the needs of a service organization, this system has been decided to change. Instead of the current chart of account, both the State Accounting Regulation that is thought to be implemented and Uniform Chart of Account in this regulation and Municipality, Affiliated Administration and Unity Budget and Accounting Regulation that is planned to be put into effect are constituted by modeling on Uniform Chart of Account in Common Accounting System Implementation Notification. The aim of this study is to determine the needed accounts for accounting to achieve effectively its duty of meeting the knowledge needs of interested parties by comparing these three charts of accounts especially in terms of expenditure and revenue accounts.
Tracking Accounting System and Service Costs in Municipalities
Keywords: Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri; İşletme Finans; İktisat; İşletme