Petrol piyasaları ve petrol fiyatlarının finansal piyasalar üzerine etkisi - Gürkan, Mehmet (My University, 2009)
Bu çalışmada, petrol fiyatlarında yaşanacak değişimin endeks getirileri üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma 03.01.2001 – 17.10.2008 tarihleri arasını kapsamakta olup, bağımsız değişken olarak petrolün uluslar arası gösterge fiyatlarından biri olan ve dünya üzerinde en fazla işlem gören Brent petrol fiyatları alınırken, bağımlı değişken olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören ve petrolü üretim sürecinde veya faaliyetlerinde kullanan endekslere ait günlük kapanış fiyatları alınmıştır. Petrol fiyatlarının endeks getirileri üzerine etkisinin tespitinde GARCH ekonometrik modeli kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; petrol fiyatlarındaki pozitif değişimin endeks getirilerini pozitif yönde etkilediği ancak bu etkinin sınırlı olduğu, en fazla etkinin ise İMKB Savunma endeksi üzerinde oluştuğu görülmüştür. Petrol Piyasaları, Endeks Getirileri, GARCH

In this study, changes in oil prices will be experienced on the return of the index was investigated. Study 03/ 01/ 2001 - 17.10.2008 between the covers and, as an argument of oil international price indicator, which is one of the world on the most traded the Brent oil price received, while the dependent variable as the Istanbul Stock Exchange and are traded oil in the production process or activities that use the daily closing prices were indexed to. The effects of oil price index in determining the returns GARCH econometric model is used. According to the results obtained from the study, positive changes in oil prices positively affect the return on the index, but this effect is limited, the maximum effect was observed to occur on the Istanbul Stock Exchange index of Defense. Markets, Index Returns, GARCH
Keywords: Finans; Yatırım Yönetimi