A study of the relatıonshıp between capıtal structure and ınstıtutıonal ınvestors: evıdence from Turkey - Kasaboğlu, Oytun Tansel (My University, 2016)
SERMAYE YAPISI İLE KURUMSAL YATIRIMCILAR ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Bu çalışma, kurumsal yatırımcıların Borsa Istanbul’da (BIST) yer alan firmaların sermaye yapısını nasıl etkilediğini incelemektedir. 2005 ile 2013 yılları arasında 150 firma için data toplanmıştır. 2005 yılından önce enflasyon muhasebesi uygulaması yapıldığı için veriyi saptırmamak adına daha önceki dönem dataları kullanılmamıştır. Veri için Bloomberg ve Merkezi Kayıt Kuruluşu veritabanlarından bilgi alınmıştır. Örneklem kümesi finansal alanda olmayan ve tüm datası mevcut 150 firmadan oluşmaktadır. Panel veri analizi ile 1,350 şirket-yıl gözlemi analiz edilmiştir. Veri, kurumsal sahiplik ile finansal kaldıraç arasındaki ilişki için incelenmiştir. Modelde, finansal kaldıraç bağımlı değişken ve kurumsal sahiplik açıklayıcı değişken olarak tasarlanmıştır. Tutulabilirlik, büyüklük, vergi, kar, likidite ve piyasa değeri / defter değeri kontrol değişkenleri olarak yer almıştır. Modelin sonucunda kurumsal sahiplik ile finansal kaldıraç arasında anlamlı ve negatif bir ilişki görülmüştür. Kurumsal Yatırımcılar, Finansal Kaldıraç, Gelişmekte olan Piyasalar, Türkiye, Panel Veri Analizi

A STUDY OF THE RELATIONSHIP BETWEEN CAPITAL STRUCTURE AND INSTITUTIONAL INVESTORS: EVIDENCE FROM TURKEY This paper investigates how institutional investors affect capital structures of Borsa Istanbul (BIST) firms. Data is gathered for the period between 2005 and 2013 for 150 firms. Prior years are not taken into consideration in order not to distort the data since inflationary accounting practices were applied in the market before 2005. Data is obtained from Bloomberg database and Central Registry Agency. Sample consists of 150 non-financial firms which have full data set for the research period. Panel data analysis is used to analyze 1,350 firm-year observations. Data is investigated for the relation between institutional ownership and financial leverage. The model has been designed such that financial leverage is dependent variable, and institutional ownership is explanatory variable. Control variables such as tangibility, size, tax, profit, liquidity and market value / book value have also been employed in the model. The result of the model shows that there is a significantly negative relationship between institutional ownership and financial leverage. Institutional Investor, Financial Leverage, Emerging Market Turkey, Panel Data Analysis
Keywords: Kurumsal yatırımlar; Türkiye