Politik davranış algısı ile tükenmişlik ve işyeri nezaketsizliği arasındaki ilişki üzerine bir araştırma - Ayhan, Murat (My University, 2022)
Bu tez çalışmasının amacı; çalışanların algıladıkları politik davranışların tükenmişlik düzeylerini ve işyeri nezaketsizliği sergilemelerini ne ölçüde etkilediğinin araştırılmasıdır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde politik davranış algısı, ikinci bölümde tükenmişlik, üçüncü bölümde işyeri nezaketsizliği, dördüncü bölümde ise idari ve yargısal alanda faaliyet gösteren bir kamu kurumunun İstanbul’daki kurumunda çalışan 122 kişi üzerinden anket tekniği ile elde edilen verilerin analizine ve bulgularına yer verilmiştir. Tezin anket uygulamasında veri toplama aracı olarak Politik Davranış Ölçeği, Tükenmişlik Ölçeği, İşyeri Nezaketsizliği Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 25.0 ve IBM SPSS Amos paket programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada; politik davranış algısı ile tükenmişlik ve alt boyutlarından duygusal tükenme ve duyarsızlaşma arasında orta düzeyli, pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilirken politik davranış algısı ile kişisel başarıda düşme hissi alt boyutunda anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca politik davranış algısı ile işyeri nezaketsizliği sergileme sıklığı arasında da orta düzeyli, pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.

The aim of this thesis study is to research the extent to find out to what extent employees' perceived political behaviors affect burnout levels and workplace incivility. The research consists of four parts. Part 1 includes the perception of political behavior, in the second part introduces Burnout. Part 3 includes workplace incivility, in the fourth part introduces the analysis and findings of the data gathered by the survey technique from 122 employees working at Office of public institution operating in the administrative and judicial field in İstanbul In the field study of the thesis, the Political Behavior Scale, Burnout Scale, Workplace Incivility Scale and Personal Information Form were used as data tool collection. The data obtained from the surveys were analyzed with the IBM SPSS Statistics 25.0 and IBM SPSS Amos package programs. In the research; while it was determined that there is a moderate, positive and significant relationship between the perception of political behavior and burnout and its sub-dimensions of emotional exhaustion and depersonalization, there was no significant relationship between the perception of political behavior and the feeling of falling in personal achievement. In addition, it was found that there was a a moderate, positive and significant relationship between the perception of political behavior and the frequency of exhibiting of workplace incivility.
Keywords: Burnout; Business performance; Çalışma ekonomisi; İş performansı; İş tatmini; İşyeri Nezaketsizliği Perception of Political Behavior; Job satisfaction; Labor economics; Mobbing; Politik Davranış Algısı; Tükenmişlik; Workplace Invivility