Sınıf öğretmen adayları ve öğretmenlerinin veri işleme bağlamındaki ispat şemaları ile matematiksel ispat hakkındaki görüşleri - ŞENGÜL, SARE (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenleri ve sınıf öğretmeni adaylarının matematiksel ispat hakkındaki görüşleri ile ispat şemalarını incelemektir. Araştırma nitel araştırma yaklaşımlarından çoklu durum çalışması; örneklem türlerinden ise maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Araştırmaya 16 sınıf öğretmeni, 12 öğretmen adayı olmak üzere toplam 28 kişi katılmıştır. Katılımcıların matematiksel ispata ilişkin görüşleri açık uçlu sorulardan oluşan anket ile yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak toplanmıştır. İspat şemalarının incelenmesi amacıyla ise veri işleme alanında grafik oluşturmayı gerektiren, araştırmacılar tarafından oluşturulmuş beş tane problem kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmada bulgularına göre sınıf öğretmenlerinin ve adaylarının ispatın doğruluğu kanıtlama ve somut delillerle ortaya koymaanlamlarına vurgu yaptıkları tespit edilmiştir.İspatın özellikleri arasında en sık; anlaşılır, tutarlı, nesnel, çelişkilerden arınmış olma durumlarının olduğu görülmüştür. İspat şemalarına yönelik bulgulara göre ise öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının büyük çoğunlukla deneysel ispat şemalarına sahip olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar ışığında araştırmacılara ilkokul düzeyi matematik eğitiminin gelişimi için farklı öğrenme alanlarında ve farklı konulardailkokul öğrencileri, sınıf öğretmenleri ve öğretmen adaylarının katılımını gerektiren araştırmalar yapmaları önerilmektedir.

In this study, perspectives of primary schoolteachers and pre-service primary teachers about mathematical proof and proof schemes were examined. Participants' views on mathematical proof were collected with a questionnaire consisting of open-ended questions. In order to examine the proof schemes, the problems created by the researchers that require graphing about data processing were used. The analysis of the obtained data was analyzed using the content analysis method, which is the most commonly used method among qualitative data analysis methods. According to the findings obtained in the research, the classroom teachers and candidates emphasized the meanings of proving, proving the truth and revealing with concrete evidence; It has been determined that they associate the purpose of proving with increasing confidence in information and confirming meaningfulness. It has been observed that being understandable, consistent, objective, and free from contradictions are the most frequently stated expressions among the features of the proof. According to thefindings regarding proof schemes, it was seen that teachers and pre-service teachers mostly had experimental proof schemes. In the light of these results, researchers are recommended to conduct research involving pupils, primary teachers and teacher candidates for the development of primary school level mathematic education.
Re-service and in-service teachers opinions on proof schemes and mathematical proof inthe context of data processing
Keywords: Pre-service and in-service teachers; proof based research; problem solving; data process; ispat; ispat şemaları; veri işleme; sınıf öğretmenleri