Osmanlı'dan Cumhuriyet dönemine Türkiye'de koku endüstrisi - Kılıçer, Mehtap (My University, 2019)
ÖZETOSMANLI’DAN CUMHURİYET DÖNEMİNE TÜRKİYE’DE KOKU ENDÜSTRİSİÇalışmada insanların ateşi keşfetmelerinden itibaren kullandığı güzel kokuların nasıl form değiştirdiği, koku kullanımında dini, kültürel etkiler ve 19. Yy’ da alkollü parfümle tanışan Türkiye’ nin kullanım ve üretim süreci ele alınmıştır. Çalışmaya, “ Dünya’ da ve Türkiye’ de parfüm sektörünün gelişimi ve eczacılığın sektör üzerindeki etkisi nedir? ” sorusu yön vermiştir. Tezin ikinci bölümünde; Eskiçağ’ dan Modern döneme kadar olan süreçte hem parfümün hem de parfüm sektörü içerisinde gelişim gösteren kolonyanın kullanımına yer verilmiştir. Dini törenlerde ve sağlık alanında şifa aracı olarak kullanılan parfümün zaman içinde kozmetik ürünü haline gelmesi ve moda sektörüne kadar uzanan yolculuğu ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Osmanlı’ nın koku kültürü, koku satan esnaf, kullanılan kokular ve 19. yüzyılda Avrupai ürünlerle tanışan Osmanlı halkı ele alınmıştır. Dördüncü bölümde sahip oldukları imkânlarla ülkemizin ilk parfüm ve kolonya üreticileri olan eczacılar ele alınmıştır. Eczacılık eğitimi ve yaşanan ekonomik gelişmeler sonucunda küçük işletmelerde yapılan üretimin fabrikalara geçişi ele alınmıştır. Beşinci bölümde; Eski Çağlar’ dan itibaren insanların sağlık, yemek, kozmetik gibi birçok alanda kullandığı gül ve gül yağı sektörü ele alınmıştır. Dünya piyasasında ki yerimiz ve atılan adımlar bu bölümde yer verilen konular olmuştur. Son bölümde ise Cumhuriyet döneminde üretim yapan Şükufe Itriyat Fabrikası’ na ve 1930 yılına ilişkin satış defterinin değerlendirilmesine yer verilmiştir.

PERFUME INDUSTRY FROM OTTOMAN TO REPUBLIC ERA IN TURKEYWorking in the form of fragrances that change how it uses people after they discovered the fire, the smell of the use of religious, cultural influences and the 19th century 'alcoholic perfume met with Turkey's use and the production process is handled. The question “ The World and in Turkey also what is the impact on the development of the pharmaceutical industry and the perfume industry? ” has managed the paper. In the second part of the thesis; The use of perfume and cologne, which developed in the perfume sector, were used during the period from the Ancient to the Modern Period. Religious ceremonies and health care as a means of healing perfume used in time to become a cosmetic product and the journey to the fashion industry has been discussed. In the third chapter, the Ottoman culture of fragrance, the tradesmen selling fragrances, the scents used and the Ottoman people who met European products in the 19th century were discussed. In the fourth chapter, pharmacists, the first perfume and cologne producers of our country, are discussed with the opportunities they have. As a result of pharmacy education and economic developments, the transition of production in small enterprises to factories was discussed. In the fifth chapter; The rose and rose oil sector, which people use in many fields such as health, food and cosmetics since the ancient times, has been discussed. Our place in the world market and the steps taken have been the topics mentioned in this section. In the last section, the Şükufe Itriyat Factory, which produced during the Republican period, and the sales book for the year 1930 were evaluated.
Keywords: Chemist; Cologne; Eau de Cologne; Eczacılık; Finance; Gül yağı; Güzel Koku; History; Itriyat; Kolonya; Maliye; Parfüm; Parfümör Perfume; Perfumer; Perfumery; Rose Oil; Tarih; Turkey; Türkiye