Uluslararası ortak girişimlerde ortak seçimini etkileyen faktörler - Şahin, Mete (My University, 2001)
Uluslararası ortak girişim kuran girişimcilerin karar vermeleri gereken en önemli aşamalardan biri ortak seçimidir. Özellikle uluslararası ortak girişim kuran yabancı girişimci için doğru yerel ortağı seçmek, alacağı risklerin azalmasına ve amaçlarına ulaşmasına büyük katkı sağlar. Uluslararası ortak girişimlerde ortak seçimini etkileyen çok sayıda ortak seçim faktörü vardır. Uluslararası ortak girişimlerde ortak seçimi hakkında yapılmış çalışmalar, girişimcilerin ortak seçim faktörlerini farklı düzeylerde önemsediklerini göstermiştir. Tezin temel amacı, uluslararası ortak girişimlerde ortak seçimini etkileyen faktörler hakkında bilgi toplamak, daha önce araştırma konusu olmamış Japon yabancı girişimcilerin Türkiye'de kurdukları uluslararası ortak girişimlerde ortak seçerken ortak seçim faktörlerine verdikleri önem düzeylerini tespit etmek ve Batılı yabancı girişimcilerle Japon yabancı girişimcilerin bu konuda karşılaştırarak aralarında bir fark olup olmadığını araştırmaktır. Araştırmamızda ortak seçim faktörleri ve araştırma yöntemi Sayın Ekrem Tatoğlu'nun Batılı yabancı girişimcilerle ilgili yaptığı araştırmadan alınmıştır. Araştırmamız anket yöntemine göre yapılmıştır. Türkiye'de uluslararası ortak girişimleri faal durumda olan 16 Japon yabancı girişimciye gönderdiğimiz anketlere, 7 Japon yabancı girişimci cevap vermiştir. Bu cevaplara göre Japon yabancı girişimciler için tepe yönetimler arasında güven, yerel pazar bilgisine ulaşmak ve ortağın yerel pazar bilgisine sahip olma düzeyi faktörleri en önemli ortak seçim faktörleri olmuştur. Batılı Yabancı girişimcilerle karşılaştırıldığında, ortak seçim faktörlerinin önem sıralamaları benzer görünmekle beraber Japon yabancı girişimcilerinin faktörlere verdikleri önem değerlerinin ortalamaları daha büyük görünmektedir. Japon yabancı girişimciler için sermayeye ulaşmak ve ortağın finansal durumu faktörlerini verdikleri önem düzeyleri Batılı yabancı girişimcilere göre farklılık göstermektedir. Bunun nedeni Japon yabancı girişimcilerin sermaye riskini daha fazla paylaşma arzusunda olmaları olarak görülebilir.

Partner selection is the most important subject when deciding international joint ventures. Especially selecting the true domestic partner, decrease the risk that investor takes and helps to get their tasks. There are lots of factors that affects to choose the partner selection. The studies about the international joint ventures show that investors that investors consider the partner selection issue different levels. The aim of this thesis is to collect some information about the factors which affects the partner selection, for the for first time to make a research Japanese investors joint venture activities in Turkey; to learn about criteria about partner selection of joint ventures and to compare western joint ventures and Japanese joint ventures in Turkey, by this way to find out the differences between them. In our research factors of partner selection and the research method is taken from the research of Ekrem Tataoglu's research about the Western investors. Our research is done by questionnaire method. We sent 16 Japanese joint ventures this questionnaire form and 7 of these joint ventures filled this form and sent this back to us. According to this research Japanese foreign investors considers most about the confidence of top management of the partners, to reach information about the domestic market and the level of partners domestic market information. When compared with Western foreign investors; the importance of the factors effects the Partner Selection seems similar but the average value of the importance levels are higher. For Japanese foreign investors to reach to the capital and the financial situation of the partner factors are less important on the contrary of the western foreign investors. The reason of this is Japanese investors' desire to share more capital risk.
Keywords: Genel yönetim; Ortaklık; Ortaklıklar; Uluslararası Ticaret Yönetim; Yönetim Işletme