A regional analysis of the effects of exchange rate volatility on export and import in Turkey - Erdem, Caner (My University, 2019)
Döviz kuru oynaklığının uluslararası ticaretle olan ilişkisi 1973 yılında Bretton Woods Sisteminin çökmesinden beri ekonomistler için önemli bir soru olmuştur. Bu konuda yapılmış olan birçok çalışma olmasına rağmen, döviz kuru oynaklığının ihracat veya ithalata olan etkisi üzerinde fikir birliğine varılabilmiş değildir. Bu tezde 2004 ve 2014 yılları arasında reel efektif döviz kuru oynaklığının Türkiye’nin reel bölgesel ihracat ve reel bölgesel ithalat değerlerini nasıl etkilediğini incelemek amaçlanmıştır. Tüm analizler klasik ihracat talep denklemi ve klasik ithalat talep denklemine dayanarak yapılmıştır. Bu çalışmanın ana bulguları döviz kuru oynaklığının Türkiye’nin İBBS (İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması) Seviye-1 bölgelerinin ihracatları ve ithalatları üzerinde negatif ve önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Başka bir deyişle reel efektif döviz kuru oynaklığında bir artış olduğunda, bölgelerin ihracat ve ithalat seviyelerinde düşüş olmaktadır. Aynı şekilde göreceli fiyatlar da bölgelerin ihracat ve ithalat seviyeleri üzerinde negatif ve önemli bir etkiye sahiptir. Çalışmanın bir diğer bulgusu ise, reel bölgesel gelirde meydana gelen bir artışın bölgelerin ithalat seviyelerini, yabancı gelirde meydana gelen bir artışın ise bölgelerin ihracat seviyelerini artırdığıdır.

Exchange rate volatility and its relationship with international trade have been a significant question for economists since the decline of the Bretton Woods System in 1973. Despite many studies in the literature, there is no consensus about the effect of exchange rate volatility on export or import. This thesis aims at investigating the impact of real effective exchange rate volatility on both real regional import and real regional export of Turkey over the period 2004 to 2014. All analyses are performed depending on traditional export demand and classical import demand equations. Main findings of this research demonstrate that exchange rate volatility has a negative and significant effect on both export and import of the NUTS-1 Regions in Turkey. In other words, an increase in real effective exchange rate volatility decreases the export and import levels in regions. Likewise, relative prices have also negative and significant effect on both export and import levels of the regions. One of the other findings of the study is that an increase in real regional income leads to a rise in import activities and an increase in real foreign income leads to a rise in export activities of the regions.
Keywords: Döviz Kuru Oynaklığı; Export; Import; İhracat; İthalat Exchange Rate Volatility