Kazakistan Türk törenleri ve kostümleri - Türkoğlu, Kübra Dilara (My University, 2019)
Bu çalışmada, Kazakistan tarihi ve Kostüm tarihinin ana hatlarıyla Kazakistan bölgesinde yaşamış olan toplulukların ve devletlerin günümüze kadar gelmiş olan giysi buluntuları ve verileri kısaca elealınmıştır. Kazakların kültürü, yaşamı, inançları ve kutladıkları bayramları anlatılmıştır. Kazakistan Kostümleri 15. yüzyıldan sonrası elealınmıştır.4. Bölümde toplum arasında kutlanan törenleri ve giyilen kostümlerin tespitleri yapılarak tanımlanıp detaylandırma kısmı 6. Bölüme bırakılmıştır. 5. Bölümde Kadın erkek giyimlerinin farkları, benzerlikleri ve dış giyimin altına giyilen parçalar, alt ve üst gruplar dahilinde anlatılmıştır. 6. Bölümde, Kazakistan’nın bağımsızlığını kazandığı 15. yüzyıldan günümüze kadar gelen Kazakistan’daki toplumun kendi arasında veya bireysel kutladığı, doğum, evlilik, avcılık ve cenaze törenleri, giyilen kostümleri, dış giyim kostümleri görsel olarak ilk dikkati çeken ve kostümlerinin tamamlayıcısı olduğunu düşündüğümüz başlıkların tesbitleri yapılarak, kullanılan kostümlerin adlandırılışlarına göre ayırıp ulaşılan kaynaklar doğrultusunda tanımı, incelenmesi ve karşılaştırılması yapılmıştır. Buna ek olarak kostümleri tamamlayan giysi aksesuarlarını da tanımlamaya çalıştık. Kazakistan’nın günümüzde komşu olduğu ve etkilendiği topluluklar olan Kırgız, Özbek, Türkmen, Altay Türkleri, Kazan Tatarları ve Türk topluluklarının kostümlerinin benzerlikleri ve etkileşimi de incelenmiş olup, görsel kaynakların ve fotoğrafların doğrultusunda varolan Kazak, Şapan, Beşment, Ton, Şekpen, Küpü, Kamzol kostümlerinin biçim ve çeşitlerinin gözlemler doğrultusunda teknik çizimleri yapılmıştır. Kaynaklara uygun müzelerde bulunan giysi fotoğrafları da eklenmiştir.

In this study, Kazakhstan history with the main lines of costume history and still existing clothing findings and data of the communities that lived in Kazakhstan region and states are examined. Kazak’s culture, life, beliefs, national festivals are explored. Kazakhstan costumes after the 15th century are discussed.In Chapter 4, the ceremonies that took place among the community and the costumes worn are studied and the definition and detailing are left to Chapter 6. In Chapter 5, differences and similiraties between women's and men's clothing and the pieces worn under outer clothing are explained in the upper and lower groups. In Chapter 6, birth, marriage, hunting and funeral ceremonies that are celebrated among themselves or individually from the 15th century when Kazakhstan gained its independence, outwear costumes and the headdresses that are visually attracting and considered as complementary of costumes are investigated. The definition, examination and comparison of these are carried out in line with the sources reached by grouping the costumes according to their names. In addition, we tried to define the clothing accessories that complement costumes.Similarities and interactions of costumes of the Kyrgyz, Uzbek, Turkmen, Altai Turks, Kazan Tatars and Turkish communities are also examined, and in accordance with visual sources and photos, technical drawing of shapes and varieties of existing Kazakh, Shapan, Beshment, Ton, Shekpen, Kupi, Camisole costumes are made according to observations. Clothing photos from the available museums are added to the sources.
Keywords: Ceremony; Fine arts education; Giyim; Güzel sanatlar eğitimi; Kazakhstan; Kazakistan Clothing; Öğrenim ve öğretim; Rites and ceremonies; Study and teaching; Tekstil; Textile; Tören; Törenler ve seremoniler