Türkiye'de dahilde işleme rejiminin tekstil ve hazır giyim sektörü ihracatı üzerindeki etkileri - Karakahya, Bestami (My University, 2018)
İhracat teşvikleri, Türkiye’nin ihracat vizyonu kapsamındaki stratejik hedeflerini gerçekleştirmesinde önemini korumaya devam edecek bir dış ticaret politikası aracıdır. İhracat teşvikleri içerisinde Türkiye’de yoğun kullanımı ve Türkiye’nin ihracatındaki yüksek payı nedeniyle dahilde işleme rejimi ayrıca önemlidir. Dahilde işleme rejimi, Türkiye’nin ihracatında öncü sektörlerden birisi olan tekstil ve hazır giyim sektöründe de yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma ile dahilde işleme rejiminin Türkiye dış ticaretine, özellikle de tekstil ve hazır giyim sektörü ihracatı üzerine etkileri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Ayrıca dahilde işleme rejimi ile ilgili yaşanan sorunlar hem genel olarak hem de tekstil ve hazır giyim sektörü açısından değerlendirilmiş, çözüm önerileri sunulmuştur. Çalışmada Türkiye İstatistik Kurumu’ndan ve T.C. Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan, 2006-2017 yılları arasını kapsayan istatistiksel verilerin yorumlanması sonucunda dahilde işleme rejiminin tekstil ve hazır giyim sektörü ihracatını olumlu etkilediği gözlemlenmiştir.

Export incentives, is a foreign trade policy tool that will continue to maintain its importance in achieving strategic objectives within the scope of Turkey's exports vision. The inward processing regime, one of the export incentives, is also important due to intensive used in Turkey and high share in Turkey's exports. The inward processing regime is also used intensely in textile and ready-made clothing sector which is one of the leading sectors in Turkey's exports. In this study, the effects of inward process regime on Turkey's foreign trade, especially on export of textile and ready-made clothing sector tried to find out. Also, the problems related with inward process regime are discussed both genereally and in terms of textile and ready-made clothing sector. Solution proposal is presented for problems. Statistical data- covering the years 2006-2017- which received from the Turkish Republic Ministry of Economy and Turkish Statistical Institute is interpreted. As a result, the positive effects of inward process regime on textile and ready-made clothing sector’s export is observed.
Keywords: Dahilde işleme rejimi; Dahilde İşleme Rejimi; Dış ticaret; Export effect; Export incentives; Foreign exchange; Hazır giyim; Inward processing regime; İhracat teşvikleri; İhracata etkisi; Ready-made clothing; Tekstil endüstrisi; Tekstil ve Hazır Giyim; Textile and Ready-Made Clothing; Textile industry; Ticaret; Trade; Turkey; Türkiye