21. yüzyılda sivil toplumun normların oluşumuna etkisi : Türkiye sivil toplumu ve 1 Mayıs örneği - Öztürk, Haydar Eren (My University, 2022)
Bu çalışma, normları yerelleştirme sürecini normatif değişim çerçevesinde Türkiye 1 Mayıs’ı örneği ile incelemektedir. 2000-2009 yılları arasında Türk sivil toplum kuruluşlarının 1 Mayıs’ın resmi tatil olmasına giden süreçteki eylemsel ve söylemsel etkinlikleri analiz edilmektedir. Bu etkinliklerin analizinde, Richard Price’ın normatif değişimi incelemek ve teşvik etmek amacıyla kullandığı 4 teknikten yararlanılmaktadır. Bu 4 teknik çerçevesinde Türk sivil toplum kuruluşlarının 1 Mayıs’ın normatif değişimindeki etkinlikleri ve uluslararası çalışan hakları normunun bir parçası olarak nasıl yerelleştirdikleri irdelenmektedir.

This study examines the process of localization of norms within the framework of normative change with the example of Turkey May Day. The operational and discursive activities of Turkish non-governmental organizations in the process leading to the official holiday of May 1 between 2000-2009 are analyzed. In the analysis of these activities, 4 techniques used by Richard Price to examine and encourage normative change are used. Within the framework of these 4 techniques, the activities of Turkish non-governmental organizations in the normative change of May 1 and how they localized as a part of the international labor rights norm are examined.
Keywords: 1 May; 1 Mayıs; Civil society; International economic relations; International relations; NGO; Norm localization; Norm yerelleşmesi; Normatif değişim; Normative; Sendikalar International norms; Sivil toplum; STK; Trade Unions; Turkey; Türkiye; Uluslararası ekonomik ilişkiler; Uluslararası ilişkiler; Uluslararası normlar