Bazı bitki ekstreleri ile saf fenolik bileşiklerin probiyotik ve patojen mikroorganizmaların biyofilm gelişimi üzerine etkisi - Karpuz, Elif (My University, 2020)
Amaç: Enfeksiyon hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotiklere dirençlibakterilerin artmasıyla beraber, bitki ekstreleri, saf fenolik bileşikler ve probiyotiklereolan ilgi artmıştır. Dolayısıyla çalışmamızda, bitki ekstreleri ve saf fenolik bileşiklerin,probiyotikler ve patojen mikroorganizmalar üzerine antimikrobiyal aktivitesi ile bumikroorganizmaların biyofilm oluşturma kapasitesi üzerine etkisinin araştırılmasıhedeflenmiştir.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 5 adet klinik patojen , 5 adet standart bakteri suşuile 5adet standart probiyotik ve preparatlardan izole edilen 5 adet probiyotik olmaküzere toplam 20 adet mikroorganizma kullanılmıştır. Mikroorganizmalarınantibakteriyel aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla disk difüzyon ve mikrodilüsyonyöntemleri kullanılmıştır. Suşların biyofilm oluşturma kapasitesi, kristal viyoleboyama yöntemi ile belirlenmiştir. Bitki ekstreleri ve saf fenolik bileşiklerin biyofilmgelişimini engelleme (antibiyofilm) ve biyofilm gelişimini arttırma (stimüle)yüzdeleri, kristal viyole bağlanma metodu ile araştırılmıştır.Bulgular: Çalışmamızda yer alan bitkisel ajanlardan Thymus praecox subsp. skorpiliivar. skorpilii, Satureja cuneifolia, rosmarinik asit, tannik asit, malik asit ve p-Kumarikasitin antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Satureja cuneifolia’nınstandart mikroorganizmalardan Staphylococcus aureus ATCC ‘a karşı (58,11 mm/ zon;0,08 mg/ ml); probiyotik mikroorganizmalardan Streptococcus thermophilus’a karşı(33,77 mm/ zon; 0.65 mg/ ml) en yüksek antimikrobiyal aktivite gösterdiğisaptanmıştır. Çalışmamızda mikroorganizmaların tümü zayıf, orta ve güçlü olmaküzere biyofilm oluşturduğu saptanmıştır. Bitkisel ajanların, standartmikroorganizmalardan Staphylococcus aureus’a karşı en yüksek antibiyofilm aktivitegösterdiği, saf fenolik bileşiklerden tannik asitin, probiyotik mikroorganizmalardanLactobactobacillus fermentum ATCC 14931’un biyofilm gelişimini 10 kat arttırdığıbelirlenmiştir.Sonuçlar: Bitkisel ajanlar biyofilm oluşturan patojen mikroorganizmaların nedenenfeksiyonların kontrolüne katkı sağlayabilir. Probiyotik mikroorganizmalarınbiyofilm oluşturma kapasitesi ve biyofilm gelişimi arttırılan bu ajanların işlevselgıdaların üretimi, verimi ve kalitesi için yararlı olacağını düşünmekteyiz.

Aim: Since the increase of antibiotic resistant bacteria used in the treatment ofinfectious diseases, the interest on plant extracts, pure phenolic compounds andprobiotics has increased. Accordingly, it was aimed to investigate the effects of plantextracts and pure phenolic compounds on probiotics and pathogenic microorganismswith their antimicrobial activity for the investigation of biofilms of thesemicroorganisms.Materials and Methods: In our study 5 clinical pathogens, 5 standard bacterial strainsand 5 standard probiotics and 5 probiotics isolated from preparations were used amonga total of 20 microorganisms. Disc diffusion and microdilution methods were used todetermine the antibacterial activities of microorganisms. Biofilm forming capacity ofstrains was determined by crystal violet staining method. Percentages of herbal agentsto prevent and increase biofilm development were determined by crystal violet bindingmethod.Results: Thymus praecox subsp. skorpilii var. skorpilii, Satureja cuneifolia,rosmarinic acid, malic acid and p-Coumaric acid showed antibacterial activity. It wasdetermined that Satureja cuneifolia showed the highest antimicrobial activity againstStaphylococcus aureus (58,11 mm/ zone; 0,08 mg/ ml) and Streptococcus thermophilus(33,77mm/ zone;0,65 mg/ ml) among the probiotic microorganisms. All of themicroorganisms formed biofilms. Herbal agents had the highest antibiofilm activityagainst Staphylococcus aureus among the standard microorganisms. It has beendetermined that among the pure phenolic compounds tannic acid increased thebiofilm development of Lactobactobacillus fermentum ATCC 14931 10 times in hold.Conclusion: Herbal agents can provide an alternative to control of biofilm-relatedinfections caused by patogenic microorganisms. Additionally, in our opinion probioticmicroorganisms can be a tool for the production, efficiency and quality of functionalfoods by increasing biofilm development capacity and biofilm development.
Keywords: biofilm; bitkiekstreleri; biyofilm Probiotic microorganism; ekzopolisakkarit; exopolisaccharides; Health; Microbiology; Mikrobiyoloji; pathogenic microorganism; patojen mikroorganizma; plant extracts; Probiyotik mikroorganizma; Sağlık