Neoliberal politikaların gelişmekte olan ülkelerin gelir dağılımı üzerine etkileri : Türkiye örneği - Güç, Betül (My University, 2022)
Neoliberal politikalar 1980’li yıllardan beri tüm dünyada hakim olan iktisadi bir görüştür. Bu görüşe göre, ekonomide serbestleşme ve küreselleşme hareketleri desteklenmiştir. Devlet müdahalesinin ortadan kalktığı bu model, 1980’lerden sonra Türkiye’de de uygulanmaya başlanmıştır. Bu çalışmada gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye’de 1980 yılından başlayarak günümüze kadar neoliberal politikaların gelir dağılımını nasıl etkilediği incelenmiştir. Gelir dağılımı adaleti ölçülürken en sık kullanılan yöntemler olan gini katsayısı, bireysel ve fonksiyonel gelir dağılımı ölçüm yöntemleri kullanılarak ekonomideki gelir dağılımı adaleti incelenmiştir. İncelemeler yapılırken makroekonomik değişkenlerin gelir dağılımı üzerindeki etkileri ve yıllar içerisindeki değişimleri de ele alınarak uygulanan politikaların gelir dağılımı üzerindeki etkilerinin ne boyutta olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır.

Neoliberal policies are an economic policy that has been dominant all over the world since the 1980s. According to this view, liberalization and globalization in the economy were supported. This model, in which there is no state intervention, started to be implemented in Turkey after the 1980s. In this study starting from 1980 until today, it has been examined how neoliberal policies have affected income distribution in developing countries and Turkey. Income distribution justice in the economy was examined by using the gini coefficient, individual and functional income distribution measurement methods, which are the most frequently used methods when measuring income distribution justice. While examining the effects of macroeconomic variables on income distribution and their changes over the years, it has been tried to understand how the effects of the policies implemented on income distribution are.
Keywords: Finance; Gelir Dağılımı; Globalization; Küreselleşme Income Distribution; Liberalization; Maliye; Neoliberal Policies; Neoliberal Politikalar; Serbestleşme