Yargıtay kararları ışığında FOB teslim şekli - Çağlar, Murat (My University, 2003)
TEZ ÖZETİ FOB teslim şekli, uluslararası ticaretin önemli bir unsuru olarak çok eski bir geçmişe sahiptir ve hala günümüzde sıkça kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, FOB teslim şeklini gerek INCOTERMS gerekse Türk Ticaret Kanunu açısından incelemek ve Yargıtay Kararları ile FOB teslimden doğan uyuşmazlıkların niteliklerini ve çözüm yollarını saptamak olmuştur. Amacımıza en iyi şekilde ulaşabilmek için öncelikle çalışmamızın birinci bölümünde FOB teslim şeklinin tanımına, unsurlarına, kaynaklarına ve özelliklerine yer verilerek FOB teslim hakkında temel bir bilgi verilmesi amaçlanmıştır. İkinci bölümde ise, FOB kaydını içeren bir satım sözleşmesi yapan satıcı ve alıcının hak ve borçları, Yargıtay kararları ile birlikte incelenmiştir. Bu arada, malların teslimi, hasarın geçişi ve belgelerin sağlanması hususlarını içeren önemli konulardaki tartışmalara yer verilmiş ve Yargıtay'ın bu konulardaki yorumu ve tutumu açıklanmaya çalışılmıştır.

OF THE THESIS FOB delivery type has a very old history as a significant element of international trade and is still being often used today. The goal of this research is to study the FOB delivery type from both INCOTERMS and Turkish Commercial Code point of view and to determine the properties and the resolutions of the disputes arising from FOB delivery type by means of the judgments of YARGITAY (The Supreme Court). In order to reach our aim in the best manner, in the first section, we have aimed to provide general information regarding FOB delivery type by explaining the definition, component, sources and the features of it. In the second section, the rights and the obligations of both seller and buyer are scrutinized with the judgments of YARGITAY. In the meantime, the ideas on the important issues including delivery of goods, the transfer of risk and the provision of documents are mentioned and the comment and attitude of YARGITAY on these issues has been observed and explained.
Keywords: Hukuk; Ticaretin düzenlenmesi; Uluslararası Ticaret