Türkiye muhasebe standartlarına göre finansal kiralama işlemleri ve muhasebeleştirilmesi - Uydacı, Sıla (My University, 2006)
Ekonomi bilindiği gibi kıt kaynakların en etkin biçimde kullanılmasıdır. İşletmeler de ekonomik birimler olduğuna göre kıt kaynakları en etkin biçimde kullanmak zorundadır. Ayrıca ekonomik ve sosyal koşullardaki yetersizlik işletmeleri kaynak sıkıntısına sokmaktadır. İşletmelerin kaynak bulmadaki yetersizliği alternatif finansman şekillerini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca işletmeler özkaynakları ile işletmenin finansmanını sağlamak yerine dış kaynaklardan işletmenin sabit varlık yatırımını gerçekleştirmeyi tercih etmektedir. Bu da işletmelerin sabit varlık edinimlerinde alternatif finansman kaynağı olan finansal kiralama (leasing) konusunu oluşturmuştur. Leasing yoluyla sabit varlık kiralayan işletme, daha az kaynak ayırmak, borçlarını uzun vadeye yaymak ve bazı vergi avantajları gibi üstünlükler elde etmektedir. Bu çalışmada Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafında getirilen muhasebe standartlarının, finansal kiralama işlemlerinde uygulaması ele alınmıştır.

As known economy is the use of insufficient sources with effectively. Being a economic units, enterprises must find the way of uses insufficient sources effectively. Furthermore, enterprises have a lot of troubles because of disability of the trade and social conditions. Because of the disability of finding sources, alternative financial techniques are revealed. Also enterprises choose outer sources for real assets investments instead of their equity capital. Thus constitute the subject of leasing for the way of enterprises to acquire real assets investment. By using leasing enterprises use less real assets, pay the debts in along time and some tax advantages. In this study, the uses of accounting standards in leasing practice which is constituted by Turkish Accounting Standardization Association.
Keywords: Finansal Kiralama; Muhasebe_Standartlar