Bir iletişim formu olarak fotoğraf ve 20. yüzyıl fotoğrafçısının “Flaneur” kimliği - Göknar, Nadide Burcu (My University, 2010)
Bu tez çalışmasının amacı, 19. Yüzyıl “Flaneur” unu ve 20. Yüzyıl fotoğrafçısını incelemek ve bu iki karakterin benzerliklerini araştırmaktır. Walter Benjamin’in “Pasajlar” adlı çalışmasında temel kavram niteliğinde kullandığı “Flaneur”, görünmez bir gölge gibi hayatı ve kalabalıkları gözlemleyerek yavaşça sokaklarda yürümektedir. Belirsiz kaygılarının kaynağını kitlede bulmayı umut eder. “Flaneur” için iç mekân ve dış mekân ayrımı ortadan kalkmıştır. Benjamin, “Flaneur” un 20. Yüzyıl’da kendisine bir yaşam alanı bulamayacağını söylemektedir. Leica fotoğraf makinesinin icat edilmesiyle hareket özgürlüğü kazanan fotojurnalistlerin, “Flaneur” ile benzer özellikler taşıdığı ileri sürülmüştür. Bu çalışma, fotoğrafçıların 19. Yüzyıl’dan miras aldıkları “Flaneur” ruhuna dair yapılan araştırmayı kapsamaktadır. letişim, Fotoğraf, Fotoğrafçı, Flaneur.

The aims of the thesis are analysing 19th Century’s “Flaneur” and 20th Century’s “Photographer” and searching the similarities between these two characters. “Flaneur”as a fundamental consept in “The Arcades Project” of Walter Benjamin, walks slowly on streets like an invisible shadow by observing the crowds and the life. He hopes to find the sources of his ambiguous troubles through the mass. There is no difference between interior and exterior for “Flaneur”. Benjamin says that “Flaneur” can not exist in 20th Century. It is claimed that the photojournalists share similar features with “Flaneur” by winning freedom of movement after the invention of Leica Camera. This study covers a research on “Flaneur” soul that is inherited from 19th Century by photographers. KEY WORDS: Communication, Photography, Photographer, Flaneur
Keywords: Fotoğrafçılık; İletişim