Tüm yönleriyle amortisman ve uygulaması - Şeker, Leyla (My University, 2003)
Küresel rekabet; en ileri teknoloji ile üretilen, en kaliteli malların ve hizmetlerin dünyanın her yerindeki müşterilere rakiplere göre daha düşük fiyatla ve daha hızlı biçimde ulaştırılmasını zorunlu kılmaktadır. Böyle bir ortamda işletmelerin varlıklarını devam ettirebilmeleri, teknolojik gelişmeleri yakından izlemelerine bağlı bulunmaktadır. Ekonomik hayatın gerekleri ve gelişen teknolojiler, firmaların yüksek tutarlı fonları duran varlıklara yatırmalarını gerekli kılmakta ve bu da varlıkların amortismanlarına önem verilmesine neden olmaktadır. Bu çalışma; amortisman kavramını, amortisman yöntemlerini, Vergi Usul Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Türkiye Muhasebe Standartlarında yer alan amortismanlar ile ilgili düzenlemeleri, amortismanların muhasebeleştirilmesini ve finansal açıdan önemli olan amortismanların otofinansman ve kapasite artırma fonksiyonlarını açıklamaktadır. The global competition makes necessary the production of high quality products by using the latest technology, a delevery made every where and at a shorter time than the other companies, selling the goods at competitive prices and offering the best service to customers. In such a situation to countinue their activities the companies have to follow the latest developments of technology. The needs of ecenomic life and the developments of technology make necessary the investment of high amount fund to the fixed assets. This investments shows the importance of depreciation. With this study; the consept of depreciation, depreciation methods, the regulations of depreciation made in Code of Tax Produce, Turkish Commercial Code, Law of Capital Market and Turkish Accounting Standarts, accounting of depreciation, the auto financing and the expansion of capasity as functions of depreciation are explained.
Keywords: Amortisman; Muhasebe