5; (0)-7; (12) yaş çocuklarına yönelik dil kullanım yeteneklerini belirleyen ölçeğin oluşturulması ve geçerlik güvenirlik çalışması - Eskinazi, Layza (My University, 2003)
Çocuklar, genlerinde getirdikleri donanım ve deneyimler ile yeni bir tarihsel süreç başlatmaktadırlar. Bu tarihsel sürecin aktarımını ise insanoğlu dil aracılığıyla yapmaktadır. Düşünme ve öğrenmeyi de kontrol altında tutan dil sayesinde, akıl yürütme işlemini de gerçekleştirebilen insanoğlunun, yaşamını verimli bir şekilde sürdürebilmesinde dilin etkisi göz ardı edilemez. Bu konuyla ilgilenen araştırmacılar ve dilbilimciler ortaya koymuştur ki, bir nesneyi isimlendirme, işlevini belirtme, çağrışım yapma, gruplandırma, nesneler arası benzerlik ve farklılık yönünden ilişki kurma, nesnenin doğru yerde doğru anlamda kullanılması (çoklu anlamlarda doğru sözcüğü seçebilmesi) ve özelliklerinin belirtilebilmesi dil gelişiminde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Araştırmanın amacı, okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf yaş grubuna tekabül eden 5;(0) - 7;(12) yaş çocuklarında dil gelişim düzeylerinin ortaya çıkartılması ve bu araştırmada kullanılan alt ölçeklerin geçerli ve güvenilir olup olmadığının belirlenmesidir. 2002-2003 öğretim yılında İstanbul ili Avrupa yakası içerisindeki tesadüfi örneklem metoduyla belirlenen resmi dört okulun hazırlık ve birinci sınıf öğrencileri bu araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada, Dil Kullanım Ölçeğinin güvenirlik çalışmaları için 5;(0) - 7;(12) yaş grubundaki 176 öğrenciye ulaşılmış ve ölçek uygulanmıştır. Testin güvenirlik çalışmaları için, her bir alt ölçek için aritmetik orta ve standart sapma değerleri, test-tekrar test sonuçları, iç tutarlılık katsayıları ve madde-analiz işlemleri; geçerlik çalışmaları için ise kapsam, yapı ve kriter geçerliği hesaplamaları yapılmıştır. Araştırma kapsamındaki istatistiksel sınamalarda anlamlılık düzeyi en az 0,05 olarak kabul edilmiştir. 0,01 düzeyinde anlamlı çıkan sonuçlar ayrıca tablolarda belirtilmiştir. Araştırmanın sonucunda, dil kullanım yeteneğiyle alt ölçeklerin çoğu arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur ve elde edilen sonuçlar testin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermiştir. Children are the ones who always trigger the start of some new historical process, thanks to the compatibilities and human experiences they carry in their genetic load. This historical process is transferred by man, through language. One can't ignore the influence of language in providing a good living to mankind, since it controls the thinking and learning abilities and assists him in the rationalization / reasoning process. The researchers and linguists studying this field have evidenced that the following factors play a quite important role in the development of the language, such as labeling of an object, stating it's functions, associations, categorization, establishing connections between objects considering their similarities and differences, and in cases of multiple meaning words / expressions the ability to use the correct word/ expression at the right place. The purpose of this study is to find out the language development levels of pupils before the school age (5 years old) as well as those falling within the first class elementary school category (7 years old) and to establish whether or not the sub-scales used in the study are valid and reliable. The sample group for this study has been formed during the school year 2002-2003 by casual lot drawing at randomly selected four governmental schools located on the European shore of the Istanbul province. The pupils were chosen out of the preparatory and first classes of these schools. The total number of pupils (5;0- 7;12 years old) was 176 for the study of the reliability check of the Language Usage Scale and the tests were performed accordingly. For each subtest the following data was analyzed : arithmetical mean and standard deviation values, results of tests and retests, and coefficients of equivalence. Regarding the validity check, the following calculations were performed : overall content validity, construction validity and criteria validity. For the statistical control included in the study the significant meaning level was fixed at a minimum of 0,05. Results showing a significant meaning level of 0,01 were listed separately in the tables. As a result of the study, significant differences were found between the Language Usage Ability and most of the sub-scales. The results obtained indicate that the test is valid and reliable.
Keywords: Dil Gelişimi; Dil ve edebiyat; Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları