Ülkesel kültür turizm potansiyeli ve Buryat Cumhuriyeti’nde uygulaması - Tulonova, Tatiana (My University, 2012)
rel Turizm, Turizm Potansiyeli, Turizm Kaynakları ÖZET ÜLKESEL KÜLTÜR TURİZM POTANSİYELİ VE BURYAT CUMHURİYETİ’NDE UYGULAMASI Kültürel turizmin hızlı büyümesi 1980’den beri gözlenmektedir, sanata, kültüre ve tarihe yükselen merakından dolayı. Bu da demografik, sosyal ve kültür değişimler meydana geldiği için. Batı dünyada demografik faktörlere göre yaşlı vatandaşlar sayısı artmaktadır ve kayda değer piyasaya katmaktadır tarihi oteller için, tarihe ve kültüre merakı olgunlaşınca olmasından dolayı. Belli ki, tarihin ve otellerin faydaları yükselken eğitim seviyesinden artmaktadır: daha çok kişi eğitimli olmaktadır, daha sık seyahat etmektedir ve sanata ve tarihe ilgisi geniş olmaktadır. İyi bildirimli ve eleştirel müşteri seyahat etmekle iyi tanınan verdiği para karşılığında kıymetli hizmet istemektedir. Turistlerin ilgilendiren şey sadece belirli bir yerde bulunmakla değildir, ama yeni bir şey öğrenmek, katılmak ve tecrübe kazanmaktır. Bu eğilim seyahat birey içindeki potansiyelini iyi kullanmaktan memnuniyeti, kimlik yükseltme ve

ifade etme hisler akla getirmekte. Çalışmada Buryat Cumhuriyeti’nin kültürel turizm potansiyelinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Saha çalışması, hem gelen turistlerle hem de turizm alanındaki uzman kişilerle derinlemesine yapılan görüşmelerle gerçekleştirilmiştir. Sonuç kısmında ise, araştırma modeli ile bulgular değerlendirip, ileriye dönük araştırma önerilerine yer verilmiştir. Cultural Tourism, Tourism Potentional, Tourism Attraction ABSTRACT CULTURAL TOURISM POTENTIAL AND REPUBLIC OF BURYATIA APPLICATION The rapid growth that cultural tourism has undergone since 1980 is a direct result of the rising interest in art, culture, and history, which can be explained by demographic, social and cultural changes. With respect to demographic factors, the strong increase in numbers of senior citizens in the Western world has significantly extended the market for historic hotels, since the interest for history and culture grows with age. In social and cultural respects, both the historic and the design hotel benefit from the rising level of education: the more highly pepole are educated, the more frequently they travel and the wider their interest in art and culture. Eing well-informed and critical consumers, familiar with travellin, the post-modern tourists want value for their money. As consumers living in the experience economy, tourists are increasingly searching for information that enables them to experience the destination instead of simply obtaining facts about ‘how the destination is’. Travellers have become especially concerned not with just ‘being here’, but with learning, participating and ‘experiencing the there’ that they visit. In this thesis the cultural touristic potential of the Buryat Republic was estimated. The results of estimation were applied to calculate the force of attraction of the region and to describe the problems restraining further development of the cultural tourism potential.
Keywords: Kültürel Turizm; Turizm; Turizm_Kültür