Sosyal bilgiler öğretiminde öğrenme stillerinin kullanılmasının öğrencilerin öğrenme düzeyleri üzerindeki etkisinin incelenmesi1 - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Öğrenme stilleri kavramı, son yıllarda fen ve matematik eğitimi üzerine yapılan araştırmalarda en çok ilgi duyulan araştırma konularından birisi olmuştur. Ama aynı durum sosyal bilgiler eğitimi alanında yapılan araştırmalar için söz konusu değildir. Literatürdeki boşluğu doldurmayı amaçlayan bu çalışmada, öğrenciler arasındaki bireysel farklılıkları göz önüne alan, öğrenme stillerine uygun öğretim yöntem ve tekniklerinin sosyal bilgiler öğretiminde kullanılmasının öğrencilerin öğrenme düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Nicel araştırma tasarımı kullanılan çalışmada, Öğrenme Stilleri Ölçeği ve Sosyal Bilgiler Başarı Testi veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Toplanan verilerin SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerine uygulanan başarı testinin ön ve son test sonuçları, öğrenme stillerine uygun öğretim etkinliklerinin sosyal bilgiler öğretiminde kullanılmasının öğrencilerin öğrenme düzeylerinde artış meydana getirdiğini göstermiştir. Deney grubu lehine artış gösteren son test başarı puanları üzerinde öğrencilerin demografik değişkenlerinin (yaş, cinsiyet, veli eğitim düzeyi ve veli mesleği) etkili olmadığı ama öğrenme stillerine göre oluşturulmuş öğretim programının etkili olduğu belirlenmiştir.