Uzun süreli sportif antrenmanın alt ekstremite kuvvet profilleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi - Aksoy, Erkin Kadri (My University, 2019)
1. ÖZETUzun Süreli Sportif Antrenmanın Alt Ekstremite Kuvvet Profilleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesiÖğrenci Adı: Erkin Kadri AKSOYDanışman Adı: Doç. Dr. Selda UZUNAmaç: Bu çalışmada, uzun süreli sportif antrenmanın alt ekstremite kuvvet profilleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Diz ekleminde, yoğunluklu olarak farklı eklem hareket açıklıklarında performans gerektiren basketbol ve krosfit sporcularının antrenman programlarının zirve tork (diz ekstansör ve fleksör kasları) ve optimum açı değerlerinde farklılık meydana getirip getirmediğinin araştırılması planlanmıştır.Gereç ve yöntem: Bu araştırmaya, 18-30 yaş arasında gönüllü 18 erkek basketbol (yaş: 19.8±2.1, boy: 189.3±7.2, ağırlık: 84.6±10.2), 15 krosfit sporcusu (yaş: 24.9±4.2, boy: 175.4±7.6, ağırlık: 77.7±12.4) ve 18 sedanter birey (yaş: 21.1±2.4, boy: 176.8±7.3, ağırlık: 69.8±9.7) olmak üzere toplam 51 kişi katılmıştır. Sporculara ilk olarak boy ve vücut ağırlığı ölçümleri yapılmış ardından yük altında ayak bileği eklem hareket açıklığı testi yapılmıştır. Daha sonra sırasıyla maksimum konsantrik ve eksantrik diz ekstansiyon ve fleksiyon tork parametreleri, Biodex izokinetik dinamometre cihazı kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: Krosfit ve basketbol gruplarının diz ekstansör ve fleksör kaslarının optimum açı (OA) değerlerinde anlamlı düzeyde bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Ancak, gruplar ikili olarak karşılaştırıldığında, krosfit ile sedanter grup ve basketbol ile sedanter gruplar arasında, tüm hızlarda konsantrik ve eksantrik zirve tork (ZT), ortalama zirve tork (OZT) değerleri anlamlı düzeyde farklı bulunmuştur (p<0,001). Basketbol grubunun dorsi fleksiyon esneklik verileri ile ekstansör konsantrik faz 180º/ sn hızdaki OA değerleri arasındaki korelasyon pozitif tespit edilmiştir (r=,633; p<0,05). Eksantrik fazın 60º/ sn-120º/ sn hızlarında agonist/ antagonist (A/ ANT) değerlerinde krosfit ile sedanter ve basketbol ile sedanter grupları arasında anlamlı düzeyde fark bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak, benzer hareket paternleri içeren ama farklı hareket açıklıklarında yapılan krosfit ve basketbol sporcularının OA değerleri arasında fark bulunamamıştır. Kas kuvvet-uzunluk ilişkisinin değişmesine neden olan adaptasyon uyarısının ortaya çıkması için spor branşlarının antrenman içeriklerinin farklı açılarda olmasının yanı sıra, antrenman şiddetinin ve sıklığının farklı olması ile farklı hareket paternlerini de içermesi gerektiğini düşünmekteyiz.

2. SUMMARYThe Assessment of the Impacts of Long-Term Sport Exercises on the Strength Profiles of Lower ExtremityStudent name: Erkin Kadri AKSOYName of Supervisor: Doç. Dr. Selda UZUNObjective: In this study, it was aimed to evaluate the impacts of long-term sport exercise on the force profiles of lower extremity. It was planned to investigate whether the exercise programs of basketball and crossfit athletes, which require performance in different ranges of joint motion intensively, cause any difference in the peak torque (knee extensor and flexor muscles) and optimum angle values of knee joint.Material and methods: A total of 51 voluntary individuals between 18 and 30 years old, consisting of 18 male basketball players (age: 19.8±2.1, height: 189.3±7.2 cm, weight: 84.6±10.2 kg), 15 male crossfit athletes (age: 24.9±4.2, height: 175.4±7.6 cm, weight: 77.7±12.4 kg) and 18 sedentary male individuals (age: 21.1±2.4, height: 176.8±7.3 cm, weight: 69.8±9.7 kg) participated in this study. Athletes’ dorsiflexion joint range of motion and the maximum concentric and eccentric knee extension and flexion torques were measured by using Biodex isokinetic dynamometer, respectively.Results: No significant difference was found in the optimum angle (OA) values of knee extensor and flexor muscles of crossfit and basketball groups (p>0.05). However, when groups were compared in pairs, concentric and eccentric peak torque (PT) and mean peak torque (MPT) values were significantly different at all rates between crossfit and sedentary group and basketball and sedentary groups (p<0.001). The correlation between ankle joint dorsiflexion range of motion and OA of extensor muscles at 180º/ sec during concentric phase was found to be positive in the basketball group (r=,633; p<0.05). A significant difference was found between crossfit and sedentary groups and basketball and sedentary groups in terms of agonist/ antagonist (A/ ANT) ratios at 60º/ sec - 120º/ sec for eccentric phase (p<0.05).Conclusion: In conclusion, there was no difference between OA values of crossfit athletes and basketball players which have similar motion patterns but different ranges of motions in their respective sports. We believe that the training protocols, intensities and required motion patterns need be far different between these sports to detect any difference in muscle force-length relationships of athletes.
Keywords: Basketbol; Crossfit; Isokinetic; İzokinetik; Krosfit; Optimum Açı; Optimum Angle; Öğrenim ve öğretim; Spor; Spor Basketball; Sport; Sports; Study and teaching