Hidrojenle Çalışan Demiryolu Araçlarında Kullanılan Hidrojen Tüplerinin Yüksek Hızlı _x000D_ Darbeye Karşı Dirençlerinin Sonlu Elemanlar Yöntemi ile İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Hidrojen enerjisi dizel tren setlerinin yol açtığı hava kirliliği, gürültü kirliliği gibi dezavantajları ortadan kaldırdığı gibi elektrikli tren setlerinin ihtiyaç duyduğu pahalı elektrifikasyon alt yapısı ve görüntü kirliliğinin de olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaktadır. Bu olumlu özelliklere karşı hidrojenin yüksek basınç altında depolanması gerekmektedir. Bu çalışmada hidrojenin alternatif bir enerji kaynağı olarak demiryolu araçlarında kullanılması ve hidrojen tüplerinin yüksek hızlı darbeye karşı dirençleri sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmiştir. Bu amaçla yüksek iç basıncı olan ve olmayan Karbon Fiberle Güçlendirilmiş Plastik (CFRP) kompozit tüp üzerine darbe yüklemesinin etkisi FEM simülasyonu ile araştırılmıştır. Alüminyum silindirli ve karbon fiber ile sarılmış kompozit tüp 3 boyutlu model kullanılarak simüle edilmiştir. MARC-Mentat ticari kodu, hesaplama aracı olarak seçilmiştir. Silindirin geometrisi, Mentat ön-son arayüz yazılımı kullanılarak oluşturulmuştur. Alüminyum 6061T astar ve TORAY T 700SC + Epoksi kompozit katmanların malzeme özellikleri sırasıyla izotropik ve ortografik olarak simülasyonlara dâhil edilmiştir. Tüpün kubbe bölgesi simülasyonlara dâhil edilmemiştir. Simülasyonun modeli, başka bir araştırmacı tarafından yapılan gerçek deney dikkate alınarak oluşturulmuştur. Simülasyonların sonuçları, çarpma tertibatı hasarı altındaki bazı bölgelerin, genellikle inanılan gerilim deformasyonundan ziyade sıkıştırma gerilmelerine maruz kalacağını göstermektedir.

Hydrogen energy eliminates the disadvantages such as air pollution and noise pollution caused _x000D_ by diesel train sets, as well as the negative effects such as expensive electrification infrastructure and visual _x000D_ pollution required by electric train sets. Against these positive properties, hydrogen must be stored under _x000D_ high pressure. In this study, the use of hydrogen as an alternative energy source in railway vehicles and the _x000D_ high-speed impact resistance of hydrogen tubes were investigated by the finite element method. The effect _x000D_ of impact loading on Carbon Fiber Reinforced Plastic (CFRP) composite tubes without and with high _x000D_ internal pressure has been investigated by FEM simulation for this purpose. The composite tube which has _x000D_ an Aluminum cylinder and wound by carbon fiber was simulated by using the 3-D model. MARC-Mentat _x000D_ commercial code has been selected as a computational tool. The geometry of the cylinder has been _x000D_ generated using Mentat pre-post interface software. The material properties of the Aluminum 6061T liner _x000D_ and TORAY T-700SC + Epoxy composite layers have been included in the simulations as isotropic and _x000D_ orthographic, respectively. The dome region of the vessel has not been included in the simulations. The _x000D_ model of the simulation has been created by considering the real experiment which has been conducted by _x000D_ another researcher. The results of the simulations show that some zones under the impactor damage would _x000D_ face compressions stresses rather than tensional deformation, which is generally believed.
Investigation of High Speed Impact Resistance of Hydrogen Tubes Used in Hydrogen- Powered Railway Vehicles by Finite Element Method