Sanatta bi̇çi̇m meselesi̇ üzeri̇nden geleneksel moti̇fi̇n bi̇r ifade aracı olarak kullanımı - Özcan Ata, Seval (My University, 2023)
Eser metni olarak hazırlanan bu çalışmanın öncelikle ele aldığı konu, “sanatta biçim” meselesi üzerinden sanatsal biçim yaratma eylemi ve geleneksel motif - biçim ilişkisinin sembolik anlamları ve soyutlama yöntemlerini araştırmaktır. Çeşitli ifade araçları olarak yaratılan biçimler farklı parametrelerle incelenmiştir. Biçim, bir nesnenin. duyular vasıtasıyla algılanan tüm fiziksel özelliklerinin bütünüdür. Biçim genel olarak nokta ve çizginin bir araya gelmesiyle oluşur. Eserlerde bütünselliği sağlamak için tekrar ritmiyle oluşturulan tek bir biçimle anlatım tercih edilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar üzerinden yeni sanat ve tasarım önerileri geliştirilmiştir. Tuval yüzeyi üzerindeki biçimler, hem desen çeşitliliği hem de deneysel arayışlar doğrultusunda gelişen ve değişen eser yapıları ortaya çıkarmıştır. Çalışma kapsamında üretilen eserlerde, geleneksel bir motif olan “çintemani” motifinin incelenmesi ve bu motifin kompozisyonlara ana unsur olarak taşınması tasarlanmıştır. Amaç, eser metniyle tuval yüzeyindeki biçimsel yapının ilişkisini analiz etmek ve biçim kaynağı olarak çintemani motifini seçip uygulamaktı. Konuya ilişkin seçilen iki sanatçının üslup ve uygulamaya dair yöntemleri incelendi, özellikle sanatsal biçim yaratma eylemleri referans alınarak, özgün eserler oluşturmaya yönelik bir araştırma yöntemi izlendi. Çalışmada, sanatın her alanında görülen biçim meselesinin geçmişi ve bugüne yansımaları, farklı deneysel çalışma tekniklerinin form ve doku oluşturma özellikleri araştırılarak, tek bir biçimin tekrarından doğan görsellik ve yaratıcılık bakımından katkıları tespit edildi. Araştırma sürecindeki referanslarla, özgün bir uygulama yöntemi ve üslup geliştirilerek sanat yapıtları üretilip hem geleneksel hem de çağdaş uygulamaların kullanıldığı estetik bakış çerçevesinde yeni eserler ortaya konmuştur.

The primary subject of this study, prepared as the text of the work, is to investigate the act of creating artistic form through the issue of form in art and the symbolic meanings and abstraction methods of the traditional motif-form relationship. Forms created as various means of expression have been examined with different parameters. Form of an object. It is the totality of all physical features perceived through the senses. The form is generally formed by the combination of dots and lines. In order to ensure integrity in the works, expression in a single form created with the rhythm of repetition was preferred. New art and design suggestions were developed based on the results obtained in the study. The forms on the canvas surface have created work structures that develop and change in line with both pattern diversity and experimental pursuits. In the works produced within the scope of the study, it was designed to examine the “cintemani motif, which is a traditional motif, and to carry this motif as the main element in the compositions. The aim was to analyze the relationship between the text of the work and the formal structure on the canvas surface, and to select and apply the cintemani motif as the source of form. The style and application methods of the two artists selected on the subject were examined, and a research method was followed to create original works, especially with reference to the acts of creating artistic forms. In the study, the past and present reflections of the issue of form seen in every field of art, the form and texture creation properties of different experimental working techniques were investigated, and their contributions in terms of visuality and creativity arising from the repetition of a single form were determined. With the references in the research process, an original application method and style was developed and works of art were produced and new works were created within the framework of an aesthetic perspective using both traditional and contemporary applications.
The use of the traditional motif as an expressive tool through the issue of form in art
Keywords: Artwork; Biçim; Cintemani; Çintemani Form; Eser; Motif