Genç kadın voleybolcularda yüksek şiddetli aralıklı antrenmanlara karşın yüksek şiddetli fonksiyonel antrenmanların sportif performansa etkilerinin değerlendirilmesi - Bilici, Ömer Faruk (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, direnç tabanlı yüksek şiddetli aralıklı antrenman (HIIT) ile yüksek şiddetli fonksiyonel antrenman (HIFT) modellerinin genç kadın voleybol oyuncularının metabolik adaptasyon, nöromüsküler yanıt ve sportif beceri performansı gelişimi üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanıldı. Çalışmaya bölgesel kadın voleybol liginde oynayan 32 kadın voleybolcu (Yaş=16,27±1,17) gönüllü olarak katıldı. Katılımcılar rastgele örneklem yöntemi ile HIIT grubu (n=10), HIFT grubu (n=11) ve kontrol grubu (KG, n=11) olarak 3 gruba ayrıldı. Katılımcıların vücut kompozisyonu değişkenleri, MaxVO2, Laktat, MaxHR, algılanan zorluk derecesi, dikey sıçrama (CMJ), durarak uzun atlama, sağlık topu fırlatma, Pro- agility çeviklik, 20m sprint, 10x20m tekrarlı sprint ve voleybol beceri test ölçümleri çalışmada uygulanan 12 haftalık antrenman periyodunun öncesi ve sonrasında alındı. Verilerin analizinde SPSS 22.0 kullanıldı. Bulgular: HIFT ve HIIT gruplarının vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, BKI, vücut yağ ağırlığı değişkenlerinin KG’ye göre anlamlı bir azalma gösterdiği saptanmıştır. HIFT ve HIIT’in durarak uzun atlama ve CMJ ortalamalarının KG’ye göre anlamlı bir artış gösterdiği, ayrıca HIFT’in durarak uzun atlama ortalamasının HIIT’e göre anlamlı bir artış gösterdiği saptanmıştır. HIFT’ in pro-agilty çeviklik performansının HIIT ve KG’ye göre anlamlı bir artış gösterdiği saptanmıştır. HIFT’in voleybol beceri testi puanlarının KG’ye göre daha anlamlı artış gösterdiği saptanmıştır. HIFT ve HIIT’in MaxVO2 değerlerinin KG’ye göre anlamlı bir artış gösterdiği, ayrıca HIFT’in MaxVO2 değerinin HIIT’e göre anlamlı bir artış gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: Genç kadın voleybolcuların sportif performans gelişiminde HIFT, HIIT antrenman modeline alternatif bir antrenman metodu olarak uygulanabilir. Özellikle MaxVO2 ve çeviklik özelliğinin gelişiminin hedeflendiği çalışmalarda HIFT’in etkili bir yöntem olduğu söylenebilir.

Objective: The aim of this study is to compare the effects of resistance-based high-intensity interval training (HIIT) and high-intensity functional training (HIFT) models on the metabolic adaptation, neuromuscular response and sports skill performance development of young female volleyball players. Materials and Methods: In the study, a pretest-posttest control group experimental design was used. 32 female volleyball players (Age=16.27±1.17) playing in the regional women's volleyball league participated in the study voluntarily. Participants were divided into 3 groups by random sampling method: HIIT group (n = 10), HIFT group (n = 11) and control group (CG, n = 11). Participants' body composition variables, MaxVO2, Lactate, MaxHR, rating perceived exertion, vertical jump (CMJ), standing long jump, medicine ball throwing, Pro-agility agility, 20m sprint, 10x20m repeated sprint and volleyball skill test measurements were taken before and after the 12-week training period applied in the study. SPSS 22.0 program was used to analyze the data. Results: It was determined that body weight, body fat percentage, BMI, body fat weight variables of HIFT and HIIT showed a significant decrease compared to the CG. The standing long jump and CMJ averages of the HIFT and HIIT showed a significant increase compared to the CG, and the standing long jump average of the HIFT showed a significant increase compared to the HIIT. The pro-agilty performance of the HIFT showed a significant increase compared to the HIIT and CG. The volleyball skill test scores of the HIFT increased more significantly than the CG. The MaxVO2 values of the HIFT and HIIT showed a significant increase compared to the CG, and the MaxVO2 value of the HIFT showed a significant increase compared to the HIIT. Conclusion: HIFT can be applied as an alternative training method to the HIIT training model in the sports performance development of young female volleyball players. It can be said that HIFT is an effective method, especially in studies targeting the development of MaxVO2 and agility.
Evaluation of the effects of high intensity functional training versus high intensity interval training on sports performance in young female volleyball players
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; HIFT; HIIT; MaxVO2; MaxVO2 Volleyball; performance; performans; Physical education and training; spor; sports; Voleybol; Voleybol, Kadınlar için; Volleyball for women