lübnan'da feminizm ideolojisi ve kadın hareketinin tarihsel süreci - Durukan, Zarife Öznur (My University, 2019)
Tarih boyunca, insanın toplumsal gelişimi ele alındığında “ezen-ezilen” “yöneten-yönetilen” “alt sınıf- üst sınıf” kategorilerinde insanlar arasında hiyerarşilerin olduğu gerçeğiyle karşılaşmaktayız. Bu iktidar ilişkilerinin kurulmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri de cins farklılıklarıdır. Kadın hareketi; cinsiyetler arasındaki bu hiyerarşiyi ortadan kaldırmak, ikincil kategorilerinden kurtularak erkeklerle eşit statüye ve haklara kavuşmak amacıyla örgütlenmeleridir. Bu örgütlenme her bölgede, ülkede kendine ait bir feminist ideolojik altyapısı ve dili kurarak ve farklı tarihsel süreçlerden geçerek gerçekleşmiştir. Din ve mezhep çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Lübnan’da kadın hareketi deneyimi içinde birden fazla değişkenin mevcut olduğu bir mücadelenin örneği olmuştur. Dini, mezhebi fark etmeksizin her kadının cinsiyetçi uygulamalarla karşılaşabileceği ve yine dini ve mezhebi fark etmeksizin her kadının aynı bilinç ve dayanışma ruhuyla bir araya gelebileceğini de göstermiştir. Bu tez; Lübnan’da kadınların tarihten günümüze kadar değişen statülerini, bu değişen süreç içerisinde maruz kaldıkları ayrımcılıkları, eşitsiz uygulamalara karşı nasıl tepki gösterdiklerini ve örgütlendiklerini araştırmayı hedeflemektedir. Tezin amacı toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin sadece tek bir dinin tekelinde kalmadığını, her dinde ataerkil düzenin olduğunu, daha da ötesi bunun toplumsal tabandan kaynaklandığını kanıtlamaktır. Ayrıca Lübnanlı kadınların tüm farklılıklarına karşın yan yana geldiklerini ve bu bağlamda Lübnan’da kadın hareketinin feminizmin özünü oluşturan kız kardeşlik ve dayanışma kavramlarını temsil ettiklerini göstermektir.

Throughout history, when we look at the social development of human beings, we see the fact that there are hierarchies among people in the categories; “oppressor-oppressed” “ruling-ruled” ”subclass-upper class” One of the most important factors that lead to the establishment of these power relations is the gender differences. Women's movement aims to eliminate this hierarchy between the sexes and to get rid of their secondary categories and to achieve equal status and rights with men. This organization took place in every region in the country by establishing its own feminist ideological groundwork and language and passing through different historical processes. In Lebanon, which is one of the most diverse countries in the world in terms of religious and sectarian differences, it is an example of a struggle in which there are more than one parameters in the experience of women's movement. Regardless of religion or sect every woman may face sexist practices and again, regardless of religion and sect, all women can come together with the same spirit of consciousness and solidarity. This thesis aims to research the changing status of women in Lebanon, their discrimination against this process, how they react to unequal practices and how they get organized. The aim of the thesis is to prove that gender inequalities are not only related with a single religion but also there is patriarchy in every religion furthermore this is due to social structures. It also aims to show that Lebanese women’s struggle together in spite of all their differences, and that the women's movement in Lebanon represents the concepts of sisterhood and solidarity, which are the essence of feminism.
Keywords: ataerkil kültür; feminism; feminizm; gender; Kadın hareketi; Lebanon; Lübnan; patriarchal culture; toplumsal cinsiyet Women’s movement