2000’li yıllarda otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisine etkileri ve yerli otomobil üretimi üzerine bir inceleme - Topal, Mehmet Akif (My University, 2021)
Otomotiv sektörü tüm gelişmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi ve vazgeçilmez endüstrilerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Otomotiv endüstrisini ülke ekonomileri için vazgeçilmez yapan en önemli unsurların başında ise üretimde bulunduğu ülkenin ekonomisine sağladığı katkılar ve diğer sektörler ile olan yakın ilişkisi gelmektedir. Türkiye’ de otomotiv sektörü oluşturduğu ihracat hacmi, yarattığı istihdam olanakları ve gerçekleştirmiş olduğu yan sanayii ile ekonomiye büyük oranda katkı sağlayan lider sektörlerden biridir. Türk otomotiv endüstrisi üretim kapasitesi ve sahip olduğu potansiyel ile Avrupa başta olmak üzere dünya otomotiv endüstrisi pazarında değeri giderek artan bir konumdadır. 2000-2020 yılları arasını kapsayan bu çalışmanın amacı, genelde Türk otomotiv sektörünün ülke ekonomisine etkilerini araştırmak, özelde ise yerli otomobil üretimi projesini incelemektir.

It is accepted that automotive sector is one of the most important industry and locomotive of economy in almost all developed countries. What makes automotive industry indespensable for countries economy is contrubutions to country’s economy and close relations with the other sectors. Automotive industry in Turkey is one of the leading sectors.Becasuse it can create and increase export volume, provide lots of jobs and provide a sub-industry. Turkish automotive industry’s worth is increasing day by day with the help of its production capacity and potential especially in europe and world automotive market. The main purpose of this study which includes 2000-2020 years is, researching the impact of Turkish automotive sectors to country’s ecenomy and, specially Project of domestic car production.
Keywords: Automobile industry and trade; Automotive Industry; Domestic Cars; Economic Impacts; Ekonomik Etkiler; Finance; Maliye; Otomobil endüstrisi ve ticareti; Otomotiv Sanayii; Production; SWOT Analiz Turkish Automotive Sector; SWOT Analysis; Turkey; Türkiye; Türkiye Otomotiv Sektörü; Üretim; Yerli Otomobil