Farkli tülbent esaslı yüzeylerin (nonwoven) renklendirme ve terbiye işlemlerinin geliştirilmesi - Akın, Filiz (My University, 2011)
FARKLI TÜLBENT ESASLI YÜZEYLERİN (NONWOVEN) RENKLENDİRME VE TERBİYE İŞLEMLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Günümüzde birçok alanda tülbent esaslı yüzeyler ile klasik kumaşlar kıyaslandığında, tülbent esaslı yüzeylerin daha iyi özelliklere sahip olduğu görüldüğünden kullanım alanı genişleyerek devam etmektedir. Tülbent esaslı yüzeylerin: üretim işlemlerinin kısa olması, maliyetinin düşük olması, kullanım alanları ve üretim gramaj aralığının geniş olması, tamamen geri kazanılabilir olarak üretilebilme imkânı sunuyor olması ve insanların daha rahat yaşama istekleri bu ürünlerin öneminin giderek artmasını sağlamaktadır. Tülbent esaslı yüzeyler duvar kaplamalarından giyime, medikal alanlardan ev tekstiline, tarımdan inşaat sektörüne kadar birçok alanda kullanılabilmektedir. Günümüzde birçok kumaş tülbent esaslı yüzeylerle yer değiştirmektedir ve bu nedenle tülbent esaslı yüzeylerin renklendirilmesi de giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmada %100 poliester, %100 viskon ve % 50/ 50 poliester/ viskon tülbent esaslı yüzeylere üç çeşit akrilik binder, iki farklı konsantrasyonda uygulanarak kopma mukavemeti ve yüzde uzamalarındaki değişime bakılmıştır. Suyun öneminin giderek arttığı günümüzde baskı işleminden sonra yıkama gerektirmeyen, uygulaması kolay ve hızlı olan transfer baskı tekniği tercih edilmiştir. Günümüzde yapılmış olan çalışmalarla transfer baskının artık her çeşit lif cinsine uygulanabiliyor olması ile bu baskı tekniğinin öneminin giderek artacağı tahmin edilmektedir. Tez çalışmalarında kullanılmak üzere numune bir transfer baskı makinesi yapılmıştır. Yapılmış olan bu transfer baskı makinesi ile binderli ve bindersiz bütün tülbent esaslı yüzeylere transfer baskı uygulanmıştır. Uygulanmış olan transfer baskının kalitesi bu tez çalışması için yapılmış olan ve transfer baskının uygulandığı dokuma ve örme kumaşlarda da kullanılabilecek olan Baskı Kalitesi Analiz tasarımı yapılmış ve baskı kaliteleri bu program vasıtasıyla test edilmiştir

THE DEVELOPMENT OF THE PROCESSING OF COLORING AND FINISHING OF DIFFERENT NONWOVENS Nowadays in many areas, at the end of comparison of nonwovens with classical fabrics, nonwovens was observed to have better features and the use continues to expand. Nonwoven products are becoming increasingly important because of their features. These features are; short production process, low cost, broad application range, wide range of production weight, production of fully recoverable and requests of people to live more comfortable. Nonwovens can be used in various areas such as wall coverings, clothing, home textile, medical fields, and from agriculture to the construction industry. Today, many fabrics have been substituted with nonwovens and, therefore, coloration of nonwovens is becoming increasingly important. In this study, the tensile strength and elongations of nonwovens, produced from that involved 100% polyester, 100% viscose and 50/ 50% polyester/ viscose, were evaluated by applying three types of acrylic binder in two different concentrations. Due to the increasing importance of water, the transfer printing technique, which is easy and fast to apply and which does not require washing after printing, was preferred. According to the recent researches, it is estimated that the importance of transfer printing technique is going to increase due to the fact that it can be applied to all kinds of fiber. A sample transfer printing machine to be used in this work was produced. Transfer printing was applied to all nonwovens with or without binder by using this transfer printing machine. The quality of printing applied was determined by the Print Quality Analysis Program which was prepared and used for this thesis and which could also be used in woven and knitted fabrics.
Keywords: Tekstil