Türk İmgesinin Öteki Olarak İnşası:_x000D_ Broken Hill Saldırısı Üzerine Bir İnceleme - KAVOĞLU, SAMET (My University, 2019)
Ötekinin inşası sürecinde medya etkisine odaklanan bu çalışmada, I.DünyaSavaşı’nda Osmanlı İmparatorluğuyla, bir başka ifadeyle Türklerle savaşan ANZACgüçleri içerisinde yer alan Avustralyalılar mercek altına alınmıştır. Zorunluaskerliğin olmadığı ülkede Avustralya vatandaşlarını savaşa sevk eden faktörlerarasında yer alan bir vaka örnek olay olarak seçilmiş ve ilgili vakanın dönemmedyasında haber oluş biçimi incelenmiştir. Konuya dair en yüksek sayıda içeriküreten dönem gazetelerinin örneklem olarak seçildiği çalışma kapsamında haberleriçerik analizine tabi tutulmuştur. Ülkenin Yeni Güney Galler bölgesindeki küçükbir madenci kasabasında (Broken Hill), Ortadoğu kökenli iki yerleşimci tarafındangerçekleştirilen silahlı saldırının, siyasi ve bürokratik aktörler ile onlardan beslenenAvustralya basını tarafından Türklere mal edildiği gözlenmiştir. Az sayıda gazetedeAvustralya Osmanlı Cemiyeti Başkanı S.J. Attiah’ın eylemin Türklerle alakasıolmadığını açıklayan mektubuna yer verilmekle birlikte haberlerde ağırlıklı olarakTürkleri ötekileştirici dil kullanıldığı bulgulanmıştır.Sonuç olarak devlet tarafından “düşman” olarak tanımlanan fakat ilgili dönemAvustralya halkı tarafından tanınmayan Türklerin ötekileştirilmesine hizmet edenhaber dilinin doğrudan yada dolaylı olarak savaş dönemi propagandasına katkısunduğu, ‘ülke içine bile sızan’ düşmana karşı savaşta gönüllü askerliğe teşvik edicimahiyette olduğu ifade edilebilir.

In this study, which focuses on media influence during the construction of the_x000D_ otherness, the Australians who were a part of the ANZAC forces fighting against_x000D_ the Ottoman Empire, i.e. the Turks, in the First World War are scrutinized. In the_x000D_ country without compulsory military service, a case which is one of the factors that_x000D_ plunged Australian citizens into war is chosen as a case study and how the media_x000D_ covered this incident in that period is examined. In the study, where newspapers_x000D_ with the highest coverage on the topic in the relevant period were chosen, the news_x000D_ underwent content analysis. In a small mining town (Broken Hill) located in the_x000D_ New South Wales region of the country, two settlers of the Middle Eastern origin_x000D_ made an armed attack, which political and bureaucratic players and Australian_x000D_ media supported by such players accused the Turks. A small number of newspapers_x000D_ published the letter penned by S.J. Attiah, the President of the Ottoman Association_x000D_ in Australia, explaining that the Turks had nothing to do with the attack, but it was_x000D_ observed that the language used by newspapers attempted to stigmatize the Turks_x000D_ as the other._x000D_ As a result, it may be suggested that the language used by the press directly or_x000D_ indirectly contributed to the propaganda in the relevant war period, serving to_x000D_ construct the image of Turks, who were defined by the state as “enemy” but were_x000D_ not known by the Australian people, as the other and encouraged the voluntary_x000D_ enlistment in the war against the “infiltrating” enemy.
Construction of the Image of Turk as the Other: A Study on the Battle of Broken Hill