Safi’nin Kenz-i İhlas’ının tahkik ve tahlili - Tan, M. Nedim (My University, 2006)
SÂFÎ’NİN KENZ-İ İHLÂS’ININ TAHKÎK VE TAHLÎLİ Kenz-i İhlâs, XVI. yüzyılda kaleme alınmış ve III. Murad’a sunulmuş tasavvufî bir eserdir. Eser İhlâs sûresinin bir tefsîri niteliğindedir. Ancak tefsîr disiplini çerçevesinde değil, serbest bir üslup tâkip edilmek sûretiyle kaleme alınmıştır. Kenz-i İhlâs, Osmanlı dönemi tasavvuf dünyasında paylaşılan görüşlerin bir özetini yansıtmaktadır. Yazarı Ahmed Sâfî hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışmada Kenz-i İhlâs’ın tarihsel bir bağlantısı tespit edilmiştir. Buna göre Kenz-i İhlâs, kendisinden yaklaşık üç yüz yıl kadar önce kaleme alınmış İhlâs Tefsîri isimli eserin bir şerhi niteliğindedir. Bu çalışmada Kenz-i İhlâs metninin trankripsiyonu gerçekleştirilmiş, Arapça ve Farsça kısımları tercüme edilmiş, Kenz-i İhlâs ile İhlâs Tefsîri karşılaştırılmış ve eserde yer alan tasavvufî konular incelenmeye çalışılmıştır. Name and Surname: M. Nedim Tan Field:Theology Programme:Sufism Supervisor:Professor Hasan Kamil Yılmaz Degree Awarded and Date:Master - July 2006 Sura of Ihlas, Sufism, Murad III

ANALYSIS AND CRITICAL EDITION OF SAFI’S KENZ-I IHLAS Kenz-i Ihlās is a sufi masterpiece which was written in XVI century and presented to Murad III. The work is of the quality of an interpretation of the sura Ihlās. However, it is not written in a discipline of interpretation; it is actually written through adopting a free style. Kenz-i Ihlās reflects a brief of views shared in the world of sufism. There is not certain information about its writer, Ahmed Sāfī. In this study, a historical connect of Kenz-i Ihlās is discovered. According to this, Kenz-i Ihlās is of the quality of a comment on the Ihlās Tefsīri which was written almost 300 years ago. In this study, the text ‘Kenz-i Ihlās’ is transcribed; the Arabic and Persian parts of the text are translated; Kenz-i Ihlās is compared with Ihlās Tefsīri and, sufi issues in the work is tried to be examined.
Keywords: İhlas Suresi; Tasavvuf