Yeni medya ortamında kadına yönelik haberlerde nefret söylemi - Karaçay, Ece (My University, 2018)
Kadına yönelik nefret söylemi, eril bir dilin hakim olduğu, cinsiyetçi, ayrımcı ve önyargılı kodlar yoluyla oluşturulmaktadır. Kadına yönelik nefret söyleminin temelinde yatan; ataerkil zihniyet yapısıdır. Bireylerin toplumsallaşma sürecinde gelenek ve görenekler, toplumsal değerler ve eğitim kurumları yoluyla öğrendikleri bu zihniyet, günümüzde özellikle medya aracılığıyla pekiştirilmektedir. Bu çalışmanın temel hedefi; toplumsal yapıda ataerkil ideoloji nedeniyle kadınların ikincil konumuna dikkat çekerek, yeni medya ortamında yayın yapan çevrimiçi internet siteleri dolayısıyla bu cinsiyet eşitsizliğinin nasıl pekiştirildiğine yanıt aramaktır. Bu bağlamda, tüm toplumsal grupları temsil ettiği düşünülen üç farklı çevrimiçi internet gazetesi bir ay süreyle incelenmiştir. İnceleme sonucu elde edilen veriler, eleştirel söylem yöntemiyle analiz edilmiştir. Yeni iletişim teknolojileri ile değişen habercilik anlayışında, geleneksel medyaya hakim olan cinsiyet eşitsizliğine dayalı ataerkil söylemin devam ettirildiği saptanmıştır. Bununla birlikte, çevrimiçi internet sitelerinde kadınlara yönelik nefret söylemlerinin, özellikle sansasyonel ifadeler kullanılarak ve bedenleri teşhir edilmek suretiyle cinsellikleri ön plana çıkarılarak yapıldığı sonucuna varılmıştır. Bu doğrultuda, yeni medya ortamında yayın yapan çevrimiçi haber sitelerinin, toplumsal yapının egemen kodlarını yeniden üreterek, kadının ikincil konumunu meşrulaştıran ve kadına yönelik açık veya örtük nefret söyleminin sıklıkla kullanıldığı bir alan olduğu saptanmıştır.

Hate speech towards women is created through sexist, discriminatory and prejudicial codes, in which masculine language is dominant. The underlying reason for hate speech towards women is patriarchal mentality. This mentality, which individuals learn through traditions and customs, social values and educational institutions in the process of socialization is reinforced today through media. The main aim of this study is to seek an answer to how this gender inequality is reinforced by online internet sites that broadcast in the new media environment by drawing attention to the secondary position of women due to patriarchal ideology in the social structure. In this context, three different online internet newspapers, which are supposed to represent all social groups, have been examined for a month. The data obtained as a result of the analysis were analyzed by critical discourse method. It has been determined that the patriarchal discourse based on gender inequality dominated by traditional media has been maintained in the changing journalistic mentality with the new communication technologies. In this context, the result of hate speech directed towards women in online internet sites has been done with the use of sensational expressions and body being exposed to the foreground of sexuality. In this direction, online news sites broadcasting in the new media environment have been found to be the areas where open or implicit hate speech towards women is frequently used, which re-dominates the dominant codes of social structure and legitimizes women's secondary position.
Keywords: cinsiyetçilik; Crime and the press; critical discourse analysis; discourse; eleştirel söylem analizi; Haber; Hate speech; internet haberciliği; internet news; kadın; Kadınlar, Kitle iletişim araçlarında; Kitle iletişim araçları ve kadınlar; Mass media and women; Nefret söylemi; new media; sexism; social gender roles; söylem; Suç ve basın; Television broadcasting of news; Televizyon haber yayıncılığı; toplumsal cinsiyet rolleri News; Turkey; Türkiye; woman; Women in mass media; yeni medya