Sermaye şirketleri (anonim ve limited) ile kooperatiflerde çıkan ve/ veya çıkarılan ortaklarla hesaplaşma üzerine bir inceleme - Alkan, Ayhan (My University, 2010)
Soyadı :Ayhan Alkan letme Muhasebe-Finansman Prof. Dr. Osman Altuğ Tez Türü ve Tarihi :Yüksek Lisans - Kasım 2010 Anonim, Limited, Kooperatif, Çıkma, Çıkarılma, Hesaplaşma

SERMAYE ŞİRKETLERİ (ANONİM VE LİMİTED) İLE KOOPERATİFLERDE ÇIKAN VE/ VEYA ÇIKARILAN ORTAKLARLA HESAPLAŞMA ÜZERİNE BİR İNCELEME Türkiye’de en temel ve en yaygın şirket türleri (ortaklık türleri) olan Anonim ve Limited ile Kooperatif ortaklarının (gerçek ve tüzel kişilerin) ortaklıktan ayrılmasını (çıkma ve/ veya çıkarılma) konu alan tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır: “Sermaye Şirketleri ve Kooperatifler” başlığını taşıyan ilk bölümde; Anonim Şirketler, Limited Şirketler ve Kooperatifler kuruluş ve organlarıyla birlikte ayrı ayrı tanımlanarak ayrıntılı olarak ele alınmıştır. “Ortaklık Kavramı ve Ortaklık Sıfatının Kazanılması” başlıklı ikinci bölümde; ortaklık kavramı ve ortaklık sıfatının kazanılması Anonim Şirketler, Limited Şirketler ve Kooperatifler yönünden ayrı ayrı ele alınmıştır. “Çıkma ve Çıkarılma Kavramlarının İncelenmesi” başlıklı üçüncü bölümde; çıkma ve çıkarılma kavramları irdelenerek; Anonim Şirketler, Limited Şirketler ve Kooperatifler yönünden ayrı ayrı ele alınmıştır. “Çıkan ve/ veya Çıkarılan Ortak(lar)la Hesaplaşma” başlıklı dördüncü bölümde ise; Anonim Şirketler, Limited Şirketler ve Kooperatifler yönünden Genel ve Özel hükümler doğrultusunda “hesaplaşma”nın kapsamı ve boyutları ve şekli ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Ve son olarak, konunun Muhasebe–Hukuk İlişkileri Bilim Dalı kapsamında “ÖRNEK UYGULAMA” ile çıkan ve/ veya çıkarılan ortağın ayrılma payının varsayımsal verilerden hareketle nasıl ve ne zaman hesaplanması gerektiği konuları irdelenmiştir. GENERAL INFO Name -Surname :Ayhan Alkan Department :Business Administration Programme:Accounting-Finance Thesis Prof. Dr. Osman Altuğ Type and the date of the thesis :Master - November 2010 Key Words :Joint Stock, Limited, Cooperative, Departure, Expulsion, Settlement ABSTRACT AN ANALYSIS ON THE SETTLEMENT WITH THE EXPULSIONED AND OR DEPARTED PARTNERS (SHAREHOLDERS) OF CORPORATIONS (JOINT STOCK AND LIMITED) AND COOPERATIVES The subject of the thesis Leave or exclusion from a partnership in the Joint Stock Companies, Corporations and Limited Liability Companies (real persons or entities) most basic and common types of companies in Turkey outlined in 5 chapters. At this context: in the first section bearing the title of Capital Companies and Co-operatives the Joint Stock Companies, Limited Liability Companies and Cooperatives, are separately defined and discussed with their bodies and institutions. In the second section bearing the title of Concept of Partnership and its acquisition are handled separately. for the Joint Stock Companies, Limited Liability Companies and Cooperatives. In the third section bearing the title of ‘’Analysis of the concepts of ‘’expulsion’’ and “departure’’ from a “partnership’’ are handled separately for the Joint Stock Companies, Limited Liability Companies and Cooperatives. In the fourth section bearing the title of ‘’settlement with the expulsioned and or departed partners (shareholders)’’ it is analyzed and handled the scope and the general frame of the settlement in accordance with the general and special provisions for Corporations (Joint stock and Limited) and cooperatives. In the final chapter it is analyzed and handled via sample application under a hypothetical assumption that how and when the expulsion/ departure share will be computed in accordance with the concept of Accounting And Law Relations.
Keywords: Kooperatifler; Muhasebe; Sermaye Şirketleri