Engelli çocuğa sahip ebeveynlerin dindarlık yönelimleri, dini başa çıkma ve red-kabul düzeyleri ile ruh sağlığı göstergeleri arasındaki ilişki - Albayrak, Hafize (My University, 2023)
Araştırmada engelli (zihinsel, otizm ve down sendromlu) çocuğa sahip ebeveynlerin dindarlık yönelimleri, dini başa çıkma ve red-kabul düzeyleri ile ruh sağlığı göstergeleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada nicel yöntemlerden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma İstanbul evreninde yapılmıştır. Örneklem belirlenmesinde uygun örneklem belirleme yolu tercih edilmiş ve engelli çocuklara sahip ebeveynlerden araştırmaya gönüllü katılmış 514 kişiden örneklem oluşmuştur. Araştırmaya katılanların demografik özelliklerini belirleyeme yönelik olarak Kişisel Bilgi Formu, Dini Başa Çıkma Tutumu Ölçeği, Ebeveyn Kabul-Red/ Kontrol Ölçeği (EKRÖ/ K), Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASÖ) ve Hayat Memnuniyeti Ölçeği (HMÖ) kullanılmıştır. Ölçeklerden toplanan veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS paket yardımı ile çözümlenmiştir. Ölçekler arasındaki ilişkilerin saptanması amacıyla Pearson korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Görüşler arasında anlamlı bir değişkenlik olup olmadığı α=0.05 anlamlılık seviyesinde test edilmiştir. Araştırma sonucunda olumsuz dini başa çıkma tutumlarının depresyon ile pozitif yönlü anlamlı ilişkisinin olduğu belirlenmiştir. Olumsuz dini başa çıkma tutumunun çocuklarını reddetme eğilimini etkilediği; olumlu dini başa çıkma tutumunun ise reddetme eğilimine negatif etkide bulunduğu belirlenmiştir

In this study, the relationship between religious orientations, religious coping, and rejection/ acceptance levels of parents with disabled children and indicators of mental health was examined. Relational screening model, one of thequantitative methods, was used in the research. The research was carried out in the Istanbul universe. Appropriate sampling method was preferred in determining the sample and the sample consisted of 514 people who voluntarily participated in the research from parents with disabled children. Personal Information Form, Religious Coping Attitude Scale, Parental Acceptance-Rejection/ Control Scale (EKRÖ/ K), Depression, Anxiety and Stress Scale (DASÖ) and Life Satisfaction Scale (HMÖ) were used to determine the demographic characteristics of the people participating in the research. The data collected from the scales were coded and analyzed in computer environment with the help of SPSS package program. Pearson correlation analysis was used to determine the relationships between the scales. Whether there is a significant variability between the views was tested at the α=0.05 significance level. As a result of the research, it was determined that negative religious coping attitudes were positively and significantly related to depression. It was determined that negative religious coping attitude affected the tendency to reject their children, and positive religious coping attitude had a negative effect on the rejection tendency.
Keywords: Acceptance-Rejection; Anksiyete ve Stres; Anxiety and Stress; Depression; Depresyon; Dini Başa Çıkma; Dini yönleri; Ebeveynler, Engelli çocukların; Engelli Ebeveynliği; Hayat Memnuniyeti; Kabul-Red; Life Satisfaction; Parents of children with disabilities; Parents of children with disabilities --Psychological aspects; Psikolojik yönleri; Religious Coping; Religious sspects