Banka anonim ortaklığında müşteri sırrının korunması - Sözügüzel, İsmail Emre (My University, 2023)
Banka ile müşteri arasındaki ilişkide gizlilik esastır. Genel olarak, bankanın müşterilerine ait sır niteliğindeki bilgileri paylaşılmaması/ saklanması bankacılık hukukuna özgü regülasyonlar ile düzenleme altına alınmıştır. Diğer taraftan 1970’lerde başlayan veri koruma düzenlemeleri ile de bankalara müşterilerin bilgilerini korumaya yönelik müşterinin sırlarının saklanması yükümlülüğü ile çakışan ve fakat farklı yükümlülükler de yüklenmiştir. Her iki düzenlemenin temelindeki amaç ise, gelişen bilgi teknolojileri doğrultusunda müşterilere ait bilgilere/ verilere erişilmesi ile müşteriye ait bilgilerin gizliliğinin ve müşterinin mahremiyetinin sağlanması arasındaki dengenin kurulmasıdır Çalışmamızda bankacılık hukukundaki güncel düzenlemeler doğrultusunda müşteri sırrı kavramı, müşteri sırrını korunması yükümlülüğüne ilişkin temel hukuki düzenlemeler, müşteri sırrının korunması yükümlülüğünün kapsam ve istisnaları, müşteri sırrına ait bilgilerin paylaşılması (açık bankacılık ve servis modeli bankacılığı regülasyonları dâhil), sır saklama yükümlüğü kapsamında banka anonim ortaklığının yükümlülükleri, sır saklama yükümlülüğünün ihlal edilmesi halinde özel hukuk çerçevesinde sorumluluğun tespiti çalışmanın ana başlıklarını oluşturmaktadır.

Generally, the scope of duties that a bank owes to its customers to keep his/ her information confidential are primarily found in banking-specific regulations. On the other hand, the development of data protection laws in the 1970s has also resulted in banks being increasingly subject to overlapping but different ranges of obligations relating to the protection of customer information. The underlying purpose of both regulations is to establish a balance between accessing information/ data belonging to customers in line with developing information technologies and ensuring the confidentiality of customer information and privacy of the customer. In our study, in line with current regulations in banking law, the concept of customer secret, the basic legal regulations regarding the obligation to keep the customer confidentiality, the scope and exceptions of the obligation to keep the customer secret, sharing the confidential information of the customer (including open banking and banking as a services regulations), the obligation of bank joint-stock company regarding customer secret, the sanctions to be applied within in the framework of private law in case of violation of these regulations will be examined.
Keywords: Açık bankacılık; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Bilginin ifşası; Customer secret; Data protection; Disclosure of information; Fintech; Fintek; Kişisel veri; Law and legislation; Müşteri sırrı; Müşteri sırrı niteliğindeki bilgilerin paylaşılması; Müşteri sırrının korunması yükümlülüğü; Obligation to protect customer secret; Open banking; Personal data; Sharing of customer secret information; Turkey; Türkiye; Veri koruma; Yasa ve yasama