Türkiye’ deki ve dünya’ daki elit badminton sporcularının sosyo- ekonomik bir analizi - Yorulmazlar, Mehmet Mustafa (My University, 2000)
Bu araştırma, Türkiye ve dünya' daki elit badminton sporcularının sosyo-ekonomik bir analizleri 24 ülkeden 101 örnek bireye uygulanmış, ortaya çıkan bulgular yorumlanmıştır. Bu araştırmamızın kapsamına giren elit sporcular, İstanbul'da 3-6 Eylül 1998 tarihlerinde yapılan 5. Dünya Üniversiteler Badminton Şampiyonası ile 13-15 Kasım 1998 tarihlerinde Kütahya' da yapılan Balkan Büyükler Şampiyonasına katılan sporculardan oluşmaktadır. Bu sporcuları elit olarak değerlendirmemizin sebebi, bunların ülkelerini milli düzeyde diğer ülkelere karşı temsil etmelerinden dolayı alanının uzmanı olarak düşündüğümüzden kaynaklanmaktadır. Araştırmamız açısından seçilen bu örnek grubun hangi ülkeden olduklarını, aile, yakın çevre, okul çevresi, eğitim ve gelir durumları, spora başlatan devam etmelerine yol açan iç ve dış sebeplerin olumlu ve olumsuz etkileri anket yolu ile tespit edilmiştir. Sonuçlarımız elit badminton oyuncularının başarısının aile ve ülkelerinin sosyo-ekonomik düzeyleri ile ilişkisi olmadığını göstermektedir. Buna karşılık başarıları, ülke ve ailelerinin badminton'da daha önceki başarıları ile anlamlı olarak ilişkili bulunmuştur. Yine badminton sporuna yönlenmede sosyal çevrenin ve eğitim düzeyinin etkisinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir.Çalışmamızın sonucunda ana hipotezler ve yan hipotezler doğrulanmıştır.

Our main and side hypotheses were confirmend. This study evaluated socio-economical status of 101 elite badminton players from 24 countries including Turkey. All elite badminton players were recruited from the 5th World Universty Championship at 3rd-6th September 1998 in İstanbul and from the Balkan Championships at 13rd -15th November 1998 in Kütahya. All participans had reached nationel reputation in their country and were delegated to international tournament and were therefere labeded elite in this study. All participans were asked for nationaly,family,school and social conditions,education,income,internal and external factors for entrance to sports positive and negative impact of these factors for success in sports were asked by questionnare. For analysis of data SPSS statistics soft-ware was used. Distiribution of frequency and chi-square analysis were dtermined. All data were tested for significance at the P<0.05 level. Results were displayed by tables. Our results show that for elite players succes in badminton is not related to so-economical status of their country and family. But succes was significantly related to the nations and families prior success in badminton. Also orientation towards badminton was significantly related to social enviroment and level of education.
Keywords: Badminton; SPOR-SPORCULAR