Geçici medya reklamlarının tüketici algı, tutum ve davranışlarına etkisi : İnstagram story'leri üzerine bir inceleme - Çitacı, Serdar (My University, 2023)
Sosyal medya reklamları, yeni medya teknolojilerinin ve buna bağlı olarak yeni medya araçlarının gelişmesiyle günümüzde önemini artırmıştır. Hem markalar ve işletmeler hem de tüketiciler açısından vazgeçilmez özellikler ve yenilikler sunmaktadır. Sosyal medya platformlarında reklamlar birçok farklı şekilde, birçok farklı uygulama ile karşımıza çıkmaktadır. Son zamanların öne çıkan sosyal medya platformlarından olan Instagram, araştırmacılara çevrimiçi reklamcılık adına büyük veriler sunmaktadır. Instagram‟ın en popüler özelliklerinden olan story‟ler (hikâye) paylaşımdan 24 saat sonra yok olmaktadır. Snapchat ile hayatımıza giren bu geçici içerik, yaygınlaşarak birçok farklı platform tarafından da sunulmaya başlamıştır. Geçici sosyal medya platformlarından olan Instagram story‟leri geçici ve yeni medyayı ve bu medyanın reklamcılıktaki rolünü daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın amacı tüketicilerin algı, tutum ve davranışlarının story reklamlarından ne ölçüde etkilendiğini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda sosyal medya, geçici medya, sosyal ve geçici sosyal medya reklamları, tüketici algı, tutum ve davranışları ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Araştırma için nicel bir araştırma yöntemi olan anket seçilmiştir. 385 katılımcının cevapları sonucunda elde edilen veriler SPSS analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucuna göre Instagram story reklamları tüketici algı, tutum ve davranışlarını etkilemektedir.

Social media advertisements have increased their importance today with the development of new media technologies and accordingly new media tools. It offers indispensable features and innovations for both brands and businesses and consumers. Advertisements on social media platforms appear in many different ways, with many different applications. Instagram, one of the prominent social media platforms of recent times, offers researchers big data for online advertising. Stories, one of the most popular features of Instagram, disappear 24 hours after sharing. This ephemeral content, which entered our lives with Snapchat, has become widespread and started to be offered by many different platforms. Instagram stories, which are ephemeral socaial media platforms, help us to understand better ephemeral and new media and the role of this media in advertising. The aim of this study is to determine to what extent consumers' perceptions, attitudes and behaviors are affected by story advertisements. For this purpose, a literature review was conducted on social media, ephemeral media, social and ephemeral media advertisements, consumer perception, attitudes and behaviors. Survey, which is a quantitative research method, was chosen for the research. The data obtained as a result of the answers of 385 participants were analyzed and interpreted with the SPSS program. According to the results of the research, Instagram story ads affect consumer perceptions, attitudes and behaviors.
The effect of ephemeral media advertisements on consumer perceptions, attitudes and behaviors : An examination on instagram stories
Keywords: Advertising; Ephemeral Content; Ephemeral Social Media; Geçici İçerik; Geçici Sosyal Medya; Instagram Stories; Instagram Story‟leri Social Media; Marketing; Pazarlama; Reklam; Social marketing; Social media; Sosyal medya; Sosyal pazarlama