Türk edebiyatında Garip akımının Bourdieu’nün alan teorisi kapsamında analizi - Bektaş, Ahmet Can (My University, 2023)
Sosyoloji tarihinde ortaya konan büyük çalışmalar incelendiğinde birey-toplum ilişkisi sosyologların önüne önemli bir sorunsal olarak çıktığı hemen görülecektir. Fransız sosyolog Pierre Bourdieu ortaya koyduğu teori ve kavramlar ile sosyoloji alanında bu anlamda önemli bir dönüm noktası olarak görülebilir. Ortaya koyduğu teorinin sunduğu bakış açısı ile toplumsal alan içinde yer alan farklı farklı alanların kapsamlı bir sosyolojik analizine imkan sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türk Edebiyatı tarihinde önemli bir yeri olan Garip akımı merkeze alınarak Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Garip’in ortaya çıkış yılları da olan 1940’lı yıllara kadar olan zaman dilimini kapsayan bir edebiyat alanı analizi gerçekleştirmektir. Çalışmanın teorik altyapısını Fransız sosyolog Pierre Bourdieu’nün alan teorisi oluşturmaktadır. Bu bağlamda dönemin şiir alanının nesnel yapısı ve şairlerin alandaki konum alışları habitus ve sermaye kavramları çerçevesinde incelenmiştir. Analiz neticesinde yeni kurulan Cumhuriyet’in o günkü şartlarında edebiyat alanının yetke alanı içerisinde egemen olunan bir konumda olduğu, iktidar alanının “uyumlaştırılması”ve ve siyasi alana tabi kılınması neticesinde siyasi alandaki “hakim beğeni”nin edebiyat alanını da etkilediği, ek olarak da Garip akımının alana yeni imkanlar ve tanımlar getirdiği ulaşılan sonuçlardan bazılarıdır.

The individual-society relationship is an important problem for sociologists. The French sociologist Pierre Bourdieu can be seen as an important turning point in the field of sociology with his theories and concepts. He offers a comprehensive sociological analysis of different areas in the social field with the perspective offered by the theory he has put forward. The aim of this study is to carry out a literary field analysis covering the time period from the foundation of the Turkish Republic to the 1940s, the years of the emergence of Garip, by focusing on the Garip movement, which has an important place in the history of Turkish Literature. The theoretical background of the study is French sociologist Pierre Bourdieu's field theory. In this context, the objective structure of the poetry field of the period and the position of the poets in the field were examined within the framework of the concepts of habitus and capital. As a result of the analysis, in the conditions of that day, the field of literature was in a dominant position within the jurisdiction of the newly established Republic, and as a result of the harmonization and subordination of the field of power to the political field, the dominant taste in the political field also affected the field of literature. Some of the achieved results are that the current of movement brought new possibilities and definitions to the field.
Analysis of the Garip movement in Turkish literature within the scope of Bourdieu’s field theory
Keywords: Alan; Bourdieu, Pierre, 1930-2002; Capital; Garip; Garip Field; Habitus; Methodology; Metodoloji; Sermaye; Sociology; Sociology in literature; Sosyoloji; Sosyoloji, Edebiyatta; Turkish literature; Türk edebiyatı