Yeni finansal mimaride bankacılık kredi sisteminde donuk alacaklarının yönetimi ve bir uygulama - Ordu, Aşkın (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı öncelikle donuk alacaklar ve donuk alacakların varlık yönetim şirketleri eliyle yönetilmesi ve Yeni finansal mimari bağlamında ortaya çıkan yaklaşımlar açıklamak, Bankalar kanalı ile reel sektöre sunulan kredilerin tahsilinde yaşanan sorunların gerek bankacılık sektörü bilanço kalemleri gerekse de ekonomiye etkileri incelemektir. Bu etkinin yeni finansal mimari arayışları üzerinde yarattığı yaklaşım farklılıkları doğrultusun da Donuk alacakların yönetilemez hale gelmesinde etkili olan faktörler, donuk alacakların türleri, ekonomiye olan etkileri ve çözüm yolları ele alınmıştır. Yeni finansal mimari arayışlarının bankaların sorunlu kredilere bakışı üzerine etkileri ve bankaların gerek bilanço yapılarına gerekse de kaynak yapılarına olası etkisi ile banka öz kaynaklarına yaratacağı sorunlar ve çözüm yolları ele alınmıştır.Birinci bölümde öncelikle bankacılık sistemi ve kredi kavramı üzerinde durulmuş; kredi kavramının tanımı yapılmış ardından sorunlu kredilerin tanımı yapılmış, nedenleri, olası etkileri açıklanmıştır. Ardından yakın geçmişte yaşanan finansal krizler anlatılmıştır. İkinci bölümde finansal kriz kavramı, nedenleri incelenmiştir. Öncelikle finansal sistem kavramının tanımı yapılmış, finansal sistemin işlevleri ve gelişimi üzerinde durulmuştur. Dünya da yaşanan uluslararası finansal krizler ele alınmıştır. Özellikle 1929 ekonomik buhranı ardından 2007 yılında ABD’de başlayan ve 2010-2011 yıllarında gelişmiş ülkeleri derinden sarsan küresel finansal krizin etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Ülkemizde yaşanan 2000 yılı Kasım ayı ve 2001 yılı Şubat ayında patlak veren krizler öncesi ve sonrasında bankacılık sisteminde yaşanan değişim ve yeni finansal mimari arayışları ele alınmıştır. Türk bankacılık sektöründe sorunlu kredilerin tasfiyesi konusundaki Karşılıklar Yönetmeliği, İstanbul yaklaşımı ve TMSF’nin alacak satış ihaleleri incelenmiş, varlık yönetim şirketi kurulması yönündeki mevzuata yer verilmiştir. Sorunlu kredilerin yönetiminde varlık yönetim şirketleri gelişmiş ve gelişmekte olan ülke örneklerine yer verilerek incelemeye çalışılmıştır.

The aim of this study is to manage the non-performing receivables and non-performing loans by the asset management companies and to explain the approaches emerging in the context of the net financial architecture. To examine the effects of the banking sector balance sheet items and the economic problems on the collection of loans offered to the real sector through the banks. The effects of this effect on the search for new financial architecture are based on the differences in the factors that effect the non-management of the non-performing receivables, the types of non-performing loans, their effects on the economy and their solutions. The effects of the search for new financial architecture on the banks view of the problem loans and the possible effects of banks on both the balance sheet structures and the source structures and the problems and solutions to the bank's own resources were discussed. The first part focuses on the banking system and the concept of credit. The definition of credit was made and then the definition of the problem loans was made and the reasons and the possible effects were explained. Then, the recent financial crises are explained. In the second part, the concept of financial crisis and its reasons are examined. First of all, the concept of financial system has been defined and the functions and development of financial system have been emphasized. International financial crises in the world are discussed. Especially after the 1929 economic crisis, the effects of the global financial crisis that started in the USA in 2007 and deeply shaken the developed countries in 2010-2011 were examined.In the third chapter, the changes in the banking system before and after the crises in November 2000 and February 2001, and the search for new financial architecture were discussed. The provisions of the Provisions Regulation on the liquidation of nonperforming loans in the Turkish banking sector, the Istanbul approach and the SDIF sales auctions were examined and the legislation regarding the establishment of an asset management company was included. In the management of nonperforming loans, asset management companies have been tried to examine the examples of developed and developing countries
Keywords: Asset Management Company; Banka; Bankacılık Sistemi; Bankalar ve bankacılık; Banking System; Banks and banking; Credit; Donuk Alacaklar; Kredi; New Financial Architecture; Non-Performing Loans; Turkish Banking System; Türk Bankacılık Sistemi; Varlık Yönetim Şirketi Bank; Yeni Finansal Mimari