Halk eği̇ti̇m merkezleri̇nde müzi̇k eği̇ti̇mi̇ alan yeti̇şki̇n kursi̇yerler i̇çi̇n öğrenme moti̇vasyonu ölçeği̇ geli̇şti̇rme çalışması - Kır, Yalçın (My University, 2023)
Son yıllarda müzik eğitiminin, bireylerin düşünme, davranış ve gelişimlerinin psikolojik temellerine yönelik olan ilgide önemli bir artış olmuştur. Bu anlamda müzik eğitimine özgü motivasyon ve öğrenme ile ilgili insan davranışının daha geniş bir çerçevede anlaşılması için alana yönelik çalışmalar hızla artmaktadır. Literatür incelendiğinde müzik eğitiminde öğrenme motivasyonu ile ilgili çalışmaların olduğu görülmüştür. Bu çalışmalar genellikle çocuk ve genç öğrencilerin müzik eğitiminde öğrenme motivasyonlarına odaklanmışlardır. Müzik eğitiminde yetişkin bireylerin öğrenme motivasyonlarına ilişkin çalışmalara daha az ilgi gösterildiği belirlenmiştir. Literatür incelemeleri sırasında müzik eğitimi alan yetişkinlerin öğrenme motivasyonlarının belirlenebilmesi için herhangi bir ölçeğe rastlanmamıştır. Bu durum, yaşam boyu öğrenme bağlamında müzik eğitimi alan kursiyerlerin motivasyon düzeylerini ölçmeye yönelik güvenilir ve geçerli bir ölçek geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Bu nedenle bu çalışmada yetişkin kursiyerlerin müzik öğrenmeye yönelik motivasyon düzeylerini tespit edebilmek için geçerli ve güvenilir bir “Yetişkin Müzik Eğitiminde Öğrenme Motivasyonu Ölçeği” geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, bir ölçek geliştirme çalışmasıdır. Araştırmanın çalışma grubu İstanbul’daki halk eğitimi merkezlerinde müzik eğitimi alan 243 yetişkinden oluşmaktadır. Geliştirilen ölçek, 6’lı Likert tipli bir ölçektir. 45 maddelik madde havuzu, uzman görüşüne sunulmuş ve geri dönüşler üzerine ilk etapta Kapsam Geçerlik Analizi ile 6 madde çıkarılmıştır. Daha sonra uzmanların diğer önerileri doğrultusunda madde sayısı 24’e indirilmiştir. Ham verilerin Google Formlar aracılığıyla toplanmasının ardından yapılan Açımlayıcı Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi sonucunda 6 madde, faktör yapısıyla uyuşmaz olduğu için ölçekten çıkarılmış ve ölçek 18 madde olarak şekillenmiştir. Yapılan analiz sonucunda KMO değeri .807 olarak belirlenmiştir. Barlett’in Küresellik Testi, çok değişkenli normalliğin sağlandığını göstermektedir (p < .01). Ortaya çıkan üç faktör, toplam varyansın %46.551’ini açıklamaktadır. Birinci faktör, varyansın %17.592'sini; ikinci faktör, %15.010'unu; ve üçüncü faktör ise %13.949’unu açıklamaktadır. Bu çalışma sonucunda Halk eğitimi merkezlerinde müzik eğitimi alan yetişkinlerin öğrenme motivasyonunu ölçeceği değerlendirilen üç alt faktörlü (1. Motivasyonu artıran faktörler. 2. Motivasyonu olumsuz etkileyen faktörler. 3. Aktif katılım ve motivasyon faktörleri) bir ölçek elde edilmiştir. Bu ölçek, yetişkinlerin müzik alanında öğrenme motivasyonlarını ölçmek için önemli bir araçtır. Yetişkinlerin öğrenme motivasyonları hakkında daha fazla bilgi, daha etkili öğrenme stratejileri ve programları geliştirilmesine yardımcı olabilir. Bu da yetişkin eğitiminin genel kalitesini artırabilir.

In recent years, there has been a significant increase in interest in the psychological foundations of music education and individuals’ thinking, behavior and development. In this sense, studies in the field are rapidly increasing to understand human behavior related to motivation and learning specific to music education in a broader context. When the literature was examined, it was seen that there were studies on learning motivation in music education. These studies generally focused on the learning motivations of children and young students in music education. It has been determined that less attention is paid to studies on the learning motivations of adult individuals in music education. During the literature review, no scale was found to determine the learning motivation of adults receiving music education. This situation necessitated the development of a reliable and valid scale to measure the motivation levels of trainees receiving music education in the context of lifelong learning. Therefore, this study aimed to develop a valid and reliable “Learning Motivation Scale in Adult Music Education” in order to determine the motivation levels of adult trainees towards learning music. This study is a scale development study. The study group of the research consists of 243 adults who receive music education in public education centers in Istanbul. The developed scale is a 6-point Likert type scale. The item pool of 45 items was presented to expert opinion and upon feedback, 6 items were removed through Content Validity Analysis in the first place. Later, in line with other suggestions of experts, the number of items was reduced to 24. As a result of Exploratory Factor Analysis and Confirmatory Factor Analysis conducted after collecting the raw data through Google Forms, 6 items were removed from the scale because they were incompatible with the factor structure and the scale was shaped as 18 items. As a result of the analysis, the KMO value was determined as .807. Bartlett’s Test of Sphericity indicates that multivariate normality is achieved (p<.01). The resulting three factors explain 46.551% of the total variance. The first factor accounts for 17.592% of the variance; the second factor accounts for 15.010%; and the third factor explains 13.949%. As a result of this study, a scale with three sub-factors (1. Factors that increase motivation. 2. Factors that negatively affect motivation. 3. Active participation and motivation factors) was obtained, which was evaluated to measure the learning motivation of adults receiving music education in public education centers. This scale is an important tool to measure adults' learning motivation in the field of music. More information about adults' learning motivations can help develop more effective learning strategies and programs. This can improve the overall quality of adult education.
Keywords: Halk eğitimi; Halk eğitimi merkezi; Hayat boyu öğrenme; Lifelong Learning; Music Education; Müzik eğitimi; Ölçek geliştirme; Public education; Public Education Center; Scale Development