Türkiye’deki uygulamalı heykel sempozyumları ve açık alan heykeline etkileri - Yılmaz, Hünkar (My University, 2007)
Ülkemizde Prens Sabahattin öncülüğünde başlayan sağ akım Cumhuriyet döneminde ilk olarak Adnan Menderes ve DP tarafından kurumsallaşarak savunulmuştur. Daha sonra sağ ideoloji merkezileşerek, AP, ANAP, DYP ve kısmen de olsa MHP, RP, son olarak da AK Parti tarafından temsil edilmiştir. Sağ ideoloji basın alanında ulusal boyutta ilk kez İkdam gazetesi ile desteklenmiştir. Bu destekleme süreci, Cumhuriyet döneminde, DP – Vatan ve Zafer, AP – Tercüman ve Türkiye, ANAP – Türkiye, Hürriyet, Sabah, Milliyet ve Günaydın gazeteleri ile sürmüştür, son olarak da AK Parti – Yeni Şafak Gazetesi ile devam etmektedir. Gazeteler de tıpkı siyasal partiler gibi birbirlerine alternatif oldukları derecede çok sesliliği sağlarlar. Gazetelerin birbirlerine alternatif olması sadece biçimsel farklılıklarına bağlı değildir. Birçok gazete hedef kitlelerinin destekledikleri siyasi ideolojiyle birbirlerinden ayrılır. Bir gazetenin tüm siyasi ideolojilere, partilere aynı yakınlıkta durması, iktidar ve muhalefet arasında bir ayrım yapmaması pek rastlanabilir bir durum değildir. Gazeteler yayın politikalarını uygularken bazı mesleki ahlak kurallarını göz ardı etmemelidirler. Bir siyasal görüşe ve onu savunan partiye, (çalışmanın “Siyasi İdeolojiler ve Basın” başlığı altında belirtilen nedenlerle) destek veren gazetenin bazı mesleki etik değerleri çiğnememesi gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse: Araştırmanın sonunda yer alan Yeni Şafak Gazetesi içerik analizinde de rastlanacağı gibi; bir siyasi partiyi desteklerken içeriğinde ülke gündemi, diğer siyasi olaylar ve partilerin eylemlerine yer vermemek gazetenin haber verme özelliğinin kaybolmasına neden olur. Bir gazetenin kendini tamamıyla bir siyasi partiye adaması ve onun propaganda aracı haline dönüşmesi onu tüm mesleki kurallardan uzaklaştırır. Bu gazetelere parti gazetesi de denmektedir. Araştırmanın sonunda yer alan analiz, bir gazetenin bir siyasi partiyi desteklerken, nasıl mesleki kuralları hiçe saydığının göstergesidir.

Rightist movement has started with Prens Sabahattin in our country and advocated by Adnan Menderes and Demokrat Parti in Republic period. Than right ideology is centralized and represented by AP, ANAP, DYP, MHP, RP and finally AKP. Right ideology was nationally supported by İkdam Newspaper in press area. This supporting process continued with DP – Vatan and Zafer, AP – Tercüman and Türkiye, ANAP – Türkiye, Hürriyet, Sabah, Milliyet and Günaydın and finally it goes on with AK Parti and Yeni Şafak in Republic period. Newspapers provide polyphony as long as they are alternative for each other just like political parties. Alternativeness of newspapers does not consist of their formal differences, most of them separate from each other according to their target mass’ political ideology. Not making segregation between power and opposite parties and staying equally close to all ideologies and parties, are not usual cases of newspapers. Newspapers should not rule out professional ethics when they are applying their press policy. A newspaper, which supports a political opinion and party (that advocates that opinion), should not disobey professional ethics values (according to the reasons that has written beneath “Political Ideologies and Press” in the study). For instance, as we will see in Yeni Şafak Analysis at the end of the study, if a newspaper supports a specific political party and does not include country agenda, other political events and other parties’ actions, it lost its informing feature. A newspaper’s entire devotion to a political party and turning into it’s propaganda tool, takes away the newspaper from all of the professional rules. These newspapers also called as party newspaper. Analysis that takes part at the end of the study shows how a newspaper disregards professional rules while supporting a political party.
Keywords: Heykel Sanatı; Heykelcilik