İşe alım sürecinde yetenek ve kişilik testlerinin önemi: Bir ilaç firmasında satış temsilcileri üzerine bir araştırma - Kurtuluş, Esra (My University, 2006)
Bugünün rekabet ortamı sağlam, hızlı hareket eden ve proaktif olan organizasyonlara gereksinim duyurmaktadır. Rekabetçi ortamda başarılı olmak, başarıyı sürdürebilmek, sürekli gelişime, değişime ve yeniliklere hazır olmak her kurumun isteği ve hedefidir. Ancak hedefler kendiliğinden gerçekleşmez. Yaptığı işte başarılı olmak ve bu başarıyı sürdürmek isteyen, sürekli gelişime, değişime, yeniliklere uyum sağlayabilecek veya bunu başlatabilecek, üstüne düşen görevi arzu ile yapmaya istekli ve yetenekleri ve kişiliği yaptığı işe uygun çalışanlar kurumlarını hedeflerine ulaştırabilir. Bu çalışma uygun kişinin uygun işlerde çalışmasının iş performansını arttırıcı etkisi olduğundan yola çıkarak genel yetenek ve kişilik testlerinin işe alım süreçlerinde ve işgörenin başarısını öngörmedeki rolünü incelemeyi amaçlamıştır. İşe alım sürecinde yetenek ve kişilik testlerinin kullanımının sonuçları, bir ilaç firmasında çalışan satış temsilcileri üzerine yapılan bir araştırma ile ortaya konmuştur The competitive environment of our day requires strong, quick responding and proactive organisations. Each company’s desire and target is to be successful, endure this success and also be ready for continous improvement, change and innovation. However, no target is realized by itself. Companies can reach their targets only by employees who want to be successful and stay successful in their jobs, who can drive or easily adapt to change, improvements and innovations, is happily ready to do whatever is expected from him and also whose competencies and personality fits his job. This study aims to study the role of aptitiude and personal inventory test in job hiring and preventing job performance, based on the fact that having the right person in the right job has a positive impact on job performance. The results of using aptitiude and personality inventory tests in job hiring is discussed in relation with a research done with sales representatives in a pharmaceutical company.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel Seçimi