Seri hibrid elektrikli araçların minimum enerji tüketim stratejisinin geliştirilmesi - Göl, Mehmet (My University, 2024)
Ulaşım türleri arasında en üst sırada ise karayolu ulaşımı gelmektedir. Karayolu taşımacılığı artan talepler ve gelişmekte olan ülkelerin büyümekte olan ekonomisinde her geçen gün daha da etkili bir aktör haline gelmiştir. Dünyadaki otomotiv üretimine bakıldığında hali hazırda piyasada 1 milyar otomobilin yer aldığı ve bu sayının 2050 yılında 2,5 milyara ulaşması öngörülmektedir. Ayrıca yakıt tüketimi ve emisyon oranı 1970 yılından bu yana %78 artmıştır. Bu durumun mevcut geleneksel araçların üretilmesine devam edilmesi durumunda yakıt tüketiminin, emisyonun, gürültü kirliliğinin ve yakıt fiyatlarının artması gibi bir takım olumsuz etkileri de beraberinde getireceği açıktır. Bu durum hükümetlerin ve birçok çevre dostu kuruluşların, yakıt tüketimi ve zararlı gaz emisyonu salınımı ile ilgili daha sıkı standartlar hazırlamalarına neden olmuştur. Gittikçe sıkılaşan yakıt ekonomisi ve gaz emisyonları kriterleri, otomotiv üreticilerini verimliliği arttıracak ve emisyon salınımını en aza indirgeyecek yeni teknolojiler geliştirmeye teşvik etmiştir. Gerçekleştirilen araştırma çalışmaları enerji krizini çözmede ve küresel ısınmaya yol açan sera gazı etkilerinin azaltılmasında Elektrikli Araçların (EA) ideal bir çözüm olduğunu net bir biçimde ortaya koymuştur. Araçların elektrifikasyonu her ne kadar önemli olsa da mevcut batarya teknolojisinin yetersizliğinden dolayı 10-15 yıl içerisinde hibrid araçların pazara daha hakim olması beklenmektedir. Hibrid araçlar arasında ise menzil sorunun en düşük olduğu araç konfigürasyonu seri hibrid araçlardır. Bu bağlamda teknojiyi takip edebilmek ve enerji sorununu azaltmak amacıyla bu çalışma kapsamında seri hibrid araçların enerji tüketimi minimizasyon algoritması geliştirilecektir

Road transportation is the highest among the transportation types. Road transportation is becoming an increasingly important factor due to rising demand and developing nations' expanding economies. Looking at the automotive production in the world, It is projected that by 2050, there will be 2.5 billion vehicle on the road, up from the current 1 billion. Since 1970, pollutants and fuel consumption have both climbed by 78%. If this situation continues to produce existing traditional vehicles, it is clear that fuel consumption, emissions, noise pollution and fuel prices will increase. This has led the governments and many other eco-friendly organizations to develop stricter standards of fuel consumption and emission of harmful gas emissions. Increasingly tightening fuel economy and gas emissions criteria have encouraged automotive manufacturers to develop new technologies that will improve efficiency and minimize emissions emissions. Electric vehicles (EVs) are the best way to alleviate the energy problem and lessen the impact of greenhouse gases on global warming, according to numerous research reports. While vehicle electrification is crucial, hybrids are predicted to take the lead in the market in the next ten to fifteen years because current battery technology is not up to par. Series hybrid vehicles are the hybrid vehicle arrangement with the least amount of range issues. To keep up with technology and lessen the energy issue, an algorithm for series hybrid vehicle energy consumption minimization will be created as part of this thesis.
Development of an energy consumption minimisation strategy for series-hybrid vehicle
Keywords: Control; Design and construction; ECMS; ECMS Hybrid Electric Vehicle; Electric vehicles; Elektrikli vasıtalar; Hibrit Elektrikli Araç; Kontrol; Optimizasyon; Optimization; Tasarım ve yapım