Sporcularda erektor spinae kas yoğunluğunun işlevsel yakın kızılaltı spektroskopi ve yüzeysel elektromiyografi ile değerlendirilmesi - Biçer, Bilal (My University, 2011)
SPORCULARDA EREKTOR SPİNAE KAS YORGUNLUĞUNUN İŞLEVSEL YAKIN KIZILALTI SPEKTROSKOPİ VE YÜZEYSEL ELEKTROMİYOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Kassal yorgunluk, kas kasılması yoluyla belirli bir gücün üretilmesinde ya da sürdürülmesinde ortaya çıkan yetersizlik olarak tanımlanır. Yorgunluk, sporcularda performansı etkileyen önemli etmenlerden birisidir. Bu nedenle de bu araştırmada “Sporcularda erektor spinae kas yorgunluğunun işlevsel yakın kızılaltı spektroskopi ve yüzeysel elektromiyografi ile değerlendirilmesi amaçlandı. Araştırmaya 22 sporcu (kürekçi=11, voleybolcu=11) ve 8 sedanter erkek gönüllü katıldı. Bireylerin erektor spinae kas yorgunluğunu değerlendirmek için modifiye Biering-Sorensen kassal dayanıklılık (BSKD) testi 10 dakika arayla iki kez uygulandı. İşlevsel yakın kızılaltı spektroskopi ve yüzeysel elektromiyogafi probları erektor spinae kasının L3 spinoz çıkıntısından merkeze 2.5 cm uzaklığa ve erektror spinae’nın her iki tarafına gelecek şekilde yan yana yerleştirildi. Ölçümler eşzamanlı alındı. Verilerin analizinde 3 yönlü karma varyans analizi (gruplar arası ve grup içi desen) kullanıldı. BSKD test süresi iki gruba göre de anlamlı şekilde en uzun olan grup kürekçilerdi (ort=274 sn). KOKK, OMF ve OCF yüzdelik değişim miktarları açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. 1. ölçümde KOKK eğiminde (%/ sn) düşüş gözlenirken 2.ölçümde artış gözlendi. Buna karşın OMF ve OCF eğimleri (%/ sn) test boyunca doğrusal şekilde düşüş gösterdi. İşlevsel yakın kızılaltı spektroskopi sinyalinden elde edilen düğüm noktasına en geç ulaşan voleybolcular oldu. Aynı zamanda eğim1 açısından voleybolcular sedanterler göre daha düşük eğime sahipti. BSKD test süresince en büyük erim değerlerinin sedanter grupta olduğu tespit edildi. Sonuç olarak sporcuların yorgunluk değerlendirilmesinde YEMG ve İYKAS güvenilir ve kullanışlı bilgiler sağlamaktadır. Bu yolla elde edilecek verilerin sporcuların antrenmanlarına ve adaptasyonlarına ışık tutacağı düşünülmektedir. BSKD, Yorgunluk, İYKAS ve YEMG ASSESSMENT OF ERECTOR SPİNAE MUSCLE FATIGUE USING NEAR INFRARED SPECTROSCOPY AND ELECTROMYOGRAPHY İN ATHLETES

Muscle fatigue is defined as deficiency in the production of power or holding this level through muscle contraction. Fatigue is the most important factor defining performance in athletes. Because of this, assessment of erector spinae muscle fatigue in athletes using Near Infrared Spectroscopy and Surface Electromyography has been aimed in this research. 22 athletes (11 rowers and 11 volleyball players) and 8 sedentary male voluntary people participated in the study. Two modified Biering-Sorenson muscle endurance (BSME) tests were applied with 10 minutes interval to evaluate the erector spinae muscle fatigue of people. Probe of Near-Infrared Spectroscopy and electrodes of Surface Electromyography were placed next to each other on each side of erector spinae muscle, above 2.5 cm from the L3 center and measurements were simultaneous. 3-way mixed variance analysis (between the groups and within group pattern) was used in the data analysis. BSME test times of rowers were the longest statistically compared to the other two grups (mean 274 s.). There was no significant difference for RMS, MNF and MDF percentage changes between the groups. RMS slope decline was observed in the first test whereas increase was observed in the second test. MNF and MDF slopes (%/ s.) were in linear decline throughout the test. Inflection point determined from Near Infrared Spectroscopy signal were the longest for volleyball players. At the same time, volleyball players have lower slope of m1 compared to sedentary people. The highest range values were noticed in the sedentary group during the BSME test. As a result, SEMG and NIRS provide reliable and useful information for assessment of fatigue in athletes. The data obtained in this way is thought to give insight into training of athletes and their adaptations. Key words: BSME, Fatigue, NIRS and SEMG
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor