Rusya’ da gençlere ve çocuklara yönelik basın hareketleri - Abdullayev, Ramin (My University, 2002)
Çalışmamımn temel amacı, Sovyet Birliği'nin dağılmasıyla oluşan 15 bağımsız cumhuriyette gençlere ve çocuklara yönelik yayımlarla devlet propaganda siyaseti arasındaki bağlantıyı ortaya koymaktadır. Tezin ilk bölümünde Çarlık dönemi Rusya'sında kapitalist ilişkilerin etkisiyle gerçekleşen değişim süreci ve dönemin yayımları incelenmektedir. İkinci ve üçüncü bölümlerde ise SSCB'nin propaganda politikasının ayrılmaz bir parçası konumundaki medya kurumları incelenerek genel bir değerlendirme yapılmaktadır ve son on yıllık dönemde yayınlanan en önemli dergi ve gazetelerin Çarlık ve Komünist dönemi basınının sentezi olduğu belirtilmektedir. Çalışmada, 1900'lerden beri süregelen değişimlerin günümüz Rusya basının çekirdeğini oluşturduğu ve aslında komünist gazetecilik geleneklerinden hiçbir zaman vazgeçilmediği kaydedilmektedir. Böylece, Rusya Federasyonu'nda son reform süreçlerinin eski Sovyet geleneklerinden vazgeçme anlamına gelmediği, eğitim, medya ve devlet struktürlerinin iç içe çalışarak halen eski SSCB düzenini sürdürdüğünü ifade edilmektedir.

The aim of this search is finding out the relationship between publications for youth and kids and governmental propogandas in 15 exsoviet republics. The first part explains the changes in Capitalist Russia Realm and studies newspapers and magazines publicated during this period - when journalizm get meaning sirstly. Second and third parts prove that media institutions in socialist country are non-seperatable parts of governmental propagandas for youth and kids. The situation in last 10 years period can be qualified as the synthesis of Communist and Realm periods. This search emphasizes on the fact that new systems appearing as the result of changes in society since 1900s are continuation of former systems; Communist traditions are not leaved; education, media and government structures of the Russia are the same with old ones.
Keywords: Basın; Gazetecilik; Gençlik; Genel Konular