Algı yönetimi ve manipülasyon bağlamında sosyal medya : Terörizmle mücadelede Türkiye örneği - Işık, Erman (My University, 2024)
Çalışma, günümüzün en baskın kitle iletişim aracı olan sosyal medyanın algı yönetimi bağlamında incelenmesini hedeflemekte, bununla birlikte sosyal medyanın, geleneksel kitle iletişim araçlarına göre algı yönetimi ve manipülasyon faaliyetlerini daha etkili bir şekilde yürütebileceği üzerine bir perspektif sunmaktadır. Özellikle sosyal medyanın bilgi düzensizlikleri, dezenformasyon ve manipülatif içerikler gibi sorunlu alanlarına odaklanarak, bu tür faaliyetlere karşı farkındalık oluşturmayı ve terörizm bağlamında çözüm önerileri ve yaklaşımlar geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın araştırma bölümünde, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen, konu hakkında teorik ve pratik bilgiye sahip on altı akademisyenle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerden elde edilen veriler, MAXQDA Analytics Pro 2022 kullanılarak tematik ve içerik analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Yapılan analizler neticesinde, terörizmle mücadelede sosyal medyanın algı yönetimi faaliyetlerine karşı etkin önlemler geliştirilmesi ve sosyal medyanın etkili bir şekilde kullanılabilmesi için terörizmle mücadele kapsamında medya faaliyetleri, kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal medya kullanımı, terör örgütlerinin sosyal medya kullanımı ve terörizmle mücadelede sosyal medya paylaşım sorumluluğu olmak üzere dört ana temaya ulaşılmıştır. Bu bağlamda, terörizmle mücadele araçlarından bir tanesi olan medya faaliyetleri kapsamından sosyal medyanın etkin ve verimli bir biçimde kullanılması, sosyal medya üzerinden yürütülen algı yönetimi faaliyetlerine karşı farkındalık yaratarak ortak bir bilinç oluşturmak ve yürütülen bu faaliyetlere karşı nasıl ve ne şekilde mücadele edilebileceğine dair çözüm önerileri ve yaklaşımların geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

The study aims to examine social media, the most dominant mass media of today, in the context of perception management, and offers a perspective on how social media can carry out perception management and manipulation activities more effectively than traditional mass media. By focusing especially on problematic areas of social media such as information irregularities, disinformation and manipulative content, it aims to raise awareness against such activities and to develop solutions and approaches in the context of terrorism. In the research part of the study, in-depth interviews were conducted with sixteen academics with theoretical and practical knowledge on the subject, selected through purposive sampling method. The data obtained from these interviews were analyzed by thematic and content analysis methods using MAXQDA Analytics Pro 2022 program. As a result of the analysis, four main themes were reached: media activities in the fight against terrorism, social media use by public institutions and organizations, social media use by terrorist organizations, and social media sharing responsibility in the fight against terrorism in order to develop effective measures against the perception management activities of social media in the fight against terrorism and to use social media effectively. In this context, it is aimed to use social media effectively and efficiently within the scope of media activities, which is one of the tools of combating terrorism, to create a common awareness by raising awareness against perception management activities carried out through social media, and to develop solutions proposals and approaches on how and how to combat these activities.
Perception management and manipulation in the context of social media : The case of Türkiye in counter-terrorism
Keywords: Algı Yönetimi; Communication; Counter Terrorism; İletişim; Manipulation; Manipülasyon; Online social networks; Online sosyal ağlar; Social aspects; Social media; Sosyal medya; Sosyal yönleri; Terörizm; Terörizmle Mücadele Perception Management; Terrorism; Türkiye