Evaluating the influence of uncertainty on Islamic and conventional banks - Yılmaz, Yusuf Kenan (My University, 2024)
Belirsizlik genel olarak ekonomileri olumsuz etkileyen bir faktör olarak dikkat çekmektedir. Çoğunlukla ekonomik kriz, savaş ya da pandemi gibi dönemlerde zirve yaptığı görülen belirsizlik, aynı zamanda çeşitli endekslerle ülke bazında veya global olarak ölçülebilmektedir. İslami bankaların kendilerine özgü iş modelleri sayesinde, kriz dönemlerinde konvansiyonel bankalara kıyasla daha farklı performans gösterip göstermediği literatürde sıkça araştırılmasına rağmen, belirsizliğin İslami bankalar üzerindeki etkisine dair az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma belirsizliğin İslami ve konvansiyonel bankalar üzerindeki etkisini kapsamlı olarak inceleyerek literatürdeki söz konusu açığın kapatılmasına önemli katkı sağlamaktadır. Bu tezde, kredi büyümesi, mevduat büyümesi ve bankaların net faiz marjı olmak üzere üç bağımlı değişken ve belirsizlik ölçütü olarak da Ahir, Bloom ve Furceri (2018) tarafından geliştirilen ülke bazındaki Dünya Belirsizlik Endeksi kullanılmaktadır. Örneklemimiz Bangladeş, Mısır, Endonezya, Kuveyt, Malezya, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirliklerini kapsayan 10 ülkeden 72’si İslami ve 287’si konvansiyonel olmak üzere toplam 359 bankanın 2011-2021 dönemindeki, 3.949 banka-yıl gözlemini içermektedir. Bu çalışmanın en önemli sonucu, konvansiyonel bankaların kredi büyümesini, mevduat büyümesini ve net faiz marjını anlamlı ve olumsuz bir şekilde etkileyen belirsizliğin; İslami bankalar üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisinin olmadığını ortaya koymasıdır. Buna ilave olarak bu çalışma, belirsizliğin İslami ve konvansiyonel bankalar üzerindeki etkisini, örneklemi bankaların aktif büyüklüğü, ülkelerdeki İslami bankacılık pazar payı, ülkelerdeki müslüman nüfusun yoğunluğu ve ülkelerin Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkesi olup olmamasına göre iki ayrı alt gruba ayırarak daha detaylı olarak incelemektedir. Bu incelemeler sonucunda belirsizliğin konvansiyonel bankalar üzerindeki etkisine dair dikkate değer bazı detay bulgular ortaya çıkmakla birlikte, söz konusu sonuçların genel olarak ana bulgularımızla tutarlı olduğu görülmektedir.

Uncertainty is generally recognized as a factor that adversely affects economies. Uncertainty, which often peaks during periods such as economic crises, wars and epidemics, could be measured with various indices on a country basis or on a global scale. Although there are many studies in the literature on whether Islamic banks perform differently than conventional banks during crisis periods due to their unique business models, there are very few studies examining the impact of uncertainty on Islamic banks. In this context, this study contributes significantly to closing this gap in the literature by comprehensively examining the impact of uncertainty on Islamic and conventional banks. Three dependent variables, namely credit growth, deposit growth, and banks' net interest margin, are used in this thesis. The country-based World Uncertainty Index developed by Ahir, Bloom and Furceri (2018) is used as an uncertainty measure. Our sample includes 3,949 bank-year observations of 359 banks, with 72 Islamic and 287 conventional, from 10 countries, namely Bangladesh, Egypt, Indonesia, Kuwait, Malaysia, Pakistan, Qatar, Saudi Arabia, Turkey, and the United Arab Emirates, covering the years 2011 to 2021. The most significant finding of this study is that uncertainty, which significantly and negatively affects conventional banks' credit growth, deposit growth, and net interest margin, does not have a significant impact, either positive or negative, on Islamic banks. Additionally, this study further examines the impact of uncertainty on Islamic and conventional banks by dividing the sample into two subgroups based on the banks' asset size, the Islamic banking market share in countries, the density of the Muslim population in countries, and whether the countries are Gulf Cooperation Council (GCC) countries. Although these investigations reveal some notable findings regarding the impact of uncertainty on conventional banks, these findings are generally consistent with our main results.
Belirsizliğin İslami ve konvansiyonel bankalar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Belirsizlik; Conventional banks; Credit; Deposit; Finance; Finans; Islamic banking; İslam Ülkeleri; İslami bankacılık; İslami bankalar; İslamic Countries; Konvensiyonel bankalar; Kredi; Mevduat; NFM Islamic banks; NIM; Uncertainty