Bilgisayar destekli aydınlatma programlarının aydınlatma tekniğindeki yeri ve önemi - Büyükbıçakcı, Zeynep (My University, 2010)
BİLGİSAYAR DESTEKLİ AYDINLATMA PROGRAMLARININ AYDINLATMA TEKNİĞİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ İnsanlar çevrelerini, görsel algılamanın koşulu olan aydınlığın olanaklı kıldığı oranda görürler. Herhangi bir ortamdaki görsel algılamanın kusursuz olabilmesi için, aydınlığın niteliğinin ve niceliğinin, söz konusu ortamın özelliklerine uygun bir biçimde oluşturulması gerekir. Aydınlatmacılık yeni ve çok hızla gelişen bir alandır. Bu konudaki çalışmalar bilgisayar yardımıyla her gün daha da ilerlemektedir. Bu çalışmalar daha ekonomik ve göze hoş gelen aydınlatma imkânları sağlanmıştır. Aydınlatmacılığın temel konusunu ışığın üretimi, dağıtımı, ekonomisi ve ölçülmesi oluşturur. Aynı zamanda insanın ışığa karsı davranışlarını inceler. Aydınlatılacak her alanın özel bir problem olarak analiz edilmesi gerekir. Ülkemizde aydınlatmanın eğitimine yakın bir geçmişte başlanmıştır. Geçmişte bilgisizlikten kaynaklanan hatalar yapılarak, birçok uygulamada gereğinden fazla ya da yanlış armatür tipleri kullanılmıştır. Aydınlatma projelerinin hazırlanmasında bilgisayar programları gerek hesaplama, gerekse görüntüleme amacıyla kullanılabilmektedir. Tasarımcı bilgisayarla yapay ve doğal aydınlatma hesaplamalarını yapabilmektedir. Genel olarak, aydınlatma tekniğinde bilgisayar programları armatür tasarımı, iç ve dış aydınlatma hesaplarının yapılması ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bilgisayar aydınlatma programları, geçmiş yıllarda varolan geometrik ve diğer tanımlayıcı verilerden görüntüler elde etmek için kullanılıyordu. Günümüzde ise bu konuda sınırlarımız her geçen gün genişlemekte, pek çok yeni olanak sunulmaktadır. Bilgisayarlarda artık komple bir mimari çizimden bir fotoğrafın sunmuş olabileceği kalitede çizimler yapmak artık mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada, bilgisayar ortamında aydınlatma simülasyonu ve bunu gerçekleştirmek için kullanılan DIALux, Relux ve Desktop Radiance simülasyon programlarının özellikleri ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise DIALux gerçekleştirilmiş bir uygulama örneği yer almaktadır.

IMPORTANCE AND STATEMENT OF COMPUTER AIDED ILLUMINATION PROGRAMS IN ILLUMINATION TECHNIQUE Humans can be able to see their surroundings whatsoever light permits. In order to obtain a perfect visual perception in any media, the condition and qualification of light must be created according to specifications of environment. Today, illumination is a new and fast growing sector. Computer programs are being aided to this development. Therefore, more economical and esthetic illumination facilities were performed. The fundamentals of illumination cover production of light and its separation, economy and measurement. In addition, behaviors of human against light are being investigated. Every area where will be illuminated must be analyzed as a special problem. Education of illumination was begun in our country in last decade. Some mistakes were done in past due to lack of information about illumination, so wrong armatures were used in many application. The computer programs can be used in both calculation and displaying steps during preparation of illumination projects. Designer can make natural and artificial illumination calculations by computer. Generally, these are used in armature design, calculation of inside and outside illuminations and their evaluations. The computer illumination programs have been used in order to obtain images from geometric and illustrative data for last years. However, today, horizons in this subject expand and facilities increases. High quality and complete drawings as if it is photograph can be made in computers today. In this study, computer illumination simulation and related programs like DIALux, Relux and Desktop Radiance simulation were investigated and their specifications were researched. An application performed by DIALux program was given at the end of this thesis study.
Keywords: Aydınlatma; Elektrik Eğitimi